Parastos ubijenim Srbima služiće patrijarh Porfirije 6. jula u Bratuncu

SRNA
Parastos ubijenim Srbima služiće patrijarh Porfirije 6. jula u Bratuncu

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i parastos u Bratuncu za nastradale Srbe iz Srednjeg Podrinja u Odbrambeno-otadžbinskom i ostalim ratovima u 20. vijeku, saopšteno je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje dana stradanja Srba iz ove regije.

Parastos će, po tradiciji, biti služen u prvu subotu u julu mjesecu, odnosno 6. jula.

Kako je danas rečeno, osim patrijarha, potvrđeno je da će parastosu prisustvovati i sedam srpskih episkopa.

Na današnjem sastanku precizirana su zaduženja radnim grupama za pripremu ovog događaja te utvrđen način obezbjeđenja sredstava za organizaciju parastosa.

Sa sastanka je upućen poziv srpskom narodu, a posebno mladima da prisustvuju ovom parastosu i odavanju počasti stradalim srpskim borcima i civilima koji su dali živote za odbranu Republike Srpske i slobodu srpskog naroda u BiH koju danas ima.

Dogovoreno je da naredni sastanak Organizacionog odbora bude uskoro u Vlasenici.

Načelnik srebreničke opštine Mladen Grujičić izjavio je nakon sastanka da srpski narod ne treba i ne smije da zaboravi svoje žrtve i da mladi treba da uče i znaju kako je stvorena Republika Srpska i koliko žrtava je srpski narod dao da bi sačuvao svoju slobodu na prostorima BiH, a jedini garant te slobode je Republika Srpska.

Predsjednik ovog Odbora načelnik bratunačke opštine Lazar Prodanović rekao je da se pripreme za organizovanje ovogodišnjeg parastosa za nastradale Srbe iz srednjeg Podrinja teku po planu i da je cilj da se motiviše što više mladih da prisustvuju parastosu i odavanju počasti poginulima, da uče istoriju i da se prošlost ne zaboravi jer se, kako je precizirao, bez poznavanja prošlosti i poštovanja žrtava ne može graditi ni budućnost niti sačuvati identitet.

Prodanović je zatražio i podršku za izgradnju memorijalnog hrama i spomen-kompleksa za poginule iz ove regije u Bratuncu i istakao da se vrše pripreme za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju spomen područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana