Упозорење ФЗО Српске: 20 хиљада грађана се није пријавило за здравствено осигурање

Срна
Упозорење ФЗО Српске: 20 хиљада грађана се није пријавило за здравствено осигурање

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске поново је позвао грађане, који још нису пријављени на здравствено осигурање, да се јаве надлежним пословницама Фонда и регулишу статус свог осигурања.

Како наглашавају из ФЗО, то се посебно односи на оне који су раније били пријављени по основу незапослености.

-Од 2020. године незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање, односно лица путем Завода за запошљавање могу да буду пријављена на здравствено осигурање само у периоду док примају новчану накнаду за незапосленост. Међутим, измјенама Закона о здравственом осигурању уведено је, поред ранијих, редовних основа за пријаву на здравствено осигурање, још 13 нових основа - саопштно је из Фонда.

Из Фонда су указали да је тако овим лицима која су раније била пријављена по основу незапослености омогућено да се на осигурање пријаве по неком од других законом предвиђених основа.

-Упркос томе, као и ранијим позивима Фонда, према нашој евиденцији, око 20.000 грађана још није регулисало свој статус. Напомињемо да и ова лица због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона користе здравствену заштиту. Међутим, по укидању ванредне ситуације, ова лица изгубиће право коришћења здравствене заштите, те је јако важно да се у надлежним пословницама пријаве на здравствено осигурање на један од законом предвиђених основа - наводе из Фонда.

У саопштењу је истакнуто да је претпоставка и да се многи грађани, управо због ванредне ситуације и пандемије вируса корона, нису ни пријавили на здравствено осигурање, јер је и Фонд донио одлуку да док траје ванредна ситуација сви грађани, и неосигурани, имају право на здравствену заштиту у јавним здравственим установама.

Из Фонда напомињу да то не значи да није потребно да се уплаћују доприноси и да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања.

-Напротив, по укидању ванредне ситуације, сви они који нису пријављени на осигурање по неком од предвиђених основа, као и они за које се не уплаћују доприноси за здравствено осигурање, неће моћи користити своја права из здравственог осигурања. Због тога још једном позивамо грађане да искористе љето, када су мање гужве у нашим пословницама, да провјере статус свог осигурања и пријаве се на осигурање уколико то још нису учинили - наглашавају из Фонда.

Из Фонда појашњавају да се на здравствено осигурање грађани могу пријавити и по основу година живота, посебног друштвеног статуса или специфичног обољења, уколико немају други основ за пријаву (дјеца, лица старија од 65 година, обољели од малигних болести, хемофилије, дијабетеса, мултипле склерозе, лица која живе са ХИВ инфекцојом, обољели од ријетких болсти, лица са инвалидитетом, лица без прихода и други).

-На овај начин су заштићене најугроженије категорије грађана, које су од посебног медицинско-социјалног значаја и ова лица не би требало да буду изван здравственог осигурања, али је важно да се пријаве на осигурање - наводе у Фонду.

За информације у вези са пријавом на осигурање и потребном документацијом грађани могу контактирати пословнице Фонда, као и заштитнике права.

Контакт телефони су доступни на интернет страници Фонда, на којој се, такође, налази и информација о потребној документацији за пријаву.
Како навде из Фонда, лица која се пријављују на осигурање као лица без прихода не морају да доносе из Пореске управе потврду о висини прихода, јер ФЗО има приступ овој евиденцији Пореске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана