Upozorenje FZO Srpske: 20 hiljada građana se nije prijavilo za zdravstveno osiguranje

Srna
Upozorenje FZO Srpske: 20 hiljada građana se nije prijavilo za zdravstveno osiguranje

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske ponovo je pozvao građane, koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje, da se jave nadležnim poslovnicama Fonda i regulišu status svog osiguranja.

Kako naglašavaju iz FZO, to se posebno odnosi na one koji su ranije bili prijavljeni po osnovu nezaposlenosti.

-Od 2020. godine nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, odnosno lica putem Zavoda za zapošljavanje mogu da budu prijavljena na zdravstveno osiguranje samo u periodu dok primaju novčanu naknadu za nezaposlenost. Međutim, izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju uvedeno je, pored ranijih, redovnih osnova za prijavu na zdravstveno osiguranje, još 13 novih osnova - saopštno je iz Fonda.

Iz Fonda su ukazali da je tako ovim licima koja su ranije bila prijavljena po osnovu nezaposlenosti omogućeno da se na osiguranje prijave po nekom od drugih zakonom predviđenih osnova.

-Uprkos tome, kao i ranijim pozivima Fonda, prema našoj evidenciji, oko 20.000 građana još nije regulisalo svoj status. Napominjemo da i ova lica zbog vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona koriste zdravstvenu zaštitu. Međutim, po ukidanju vanredne situacije, ova lica izgubiće pravo korišćenja zdravstvene zaštite, te je jako važno da se u nadležnim poslovnicama prijave na zdravstveno osiguranje na jedan od zakonom predviđenih osnova - navode iz Fonda.

U saopštenju je istaknuto da je pretpostavka i da se mnogi građani, upravo zbog vanredne situacije i pandemije virusa korona, nisu ni prijavili na zdravstveno osiguranje, jer je i Fond donio odluku da dok traje vanredna situacija svi građani, i neosigurani, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u javnim zdravstvenim ustanovama.

Iz Fonda napominju da to ne znači da nije potrebno da se uplaćuju doprinosi i da građani ne treba da regulišu svoj status osiguranja.

-Naprotiv, po ukidanju vanredne situacije, svi oni koji nisu prijavljeni na osiguranje po nekom od predviđenih osnova, kao i oni za koje se ne uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, neće moći koristiti svoja prava iz zdravstvenog osiguranja. Zbog toga još jednom pozivamo građane da iskoriste ljeto, kada su manje gužve u našim poslovnicama, da provjere status svog osiguranja i prijave se na osiguranje ukoliko to još nisu učinili - naglašavaju iz Fonda.

Iz Fonda pojašnjavaju da se na zdravstveno osiguranje građani mogu prijaviti i po osnovu godina života, posebnog društvenog statusa ili specifičnog oboljenja, ukoliko nemaju drugi osnov za prijavu (djeca, lica starija od 65 godina, oboljeli od malignih bolesti, hemofilije, dijabetesa, multiple skleroze, lica koja žive sa HIV infekcojom, oboljeli od rijetkih bolsti, lica sa invaliditetom, lica bez prihoda i drugi).

-Na ovaj način su zaštićene najugroženije kategorije građana, koje su od posebnog medicinsko-socijalnog značaja i ova lica ne bi trebalo da budu izvan zdravstvenog osiguranja, ali je važno da se prijave na osiguranje - navode u Fondu.

Za informacije u vezi sa prijavom na osiguranje i potrebnom dokumentacijom građani mogu kontaktirati poslovnice Fonda, kao i zaštitnike prava.

Kontakt telefoni su dostupni na internet stranici Fonda, na kojoj se, takođe, nalazi i informacija o potrebnoj dokumentaciji za prijavu.
Kako navde iz Fonda, lica koja se prijavljuju na osiguranje kao lica bez prihoda ne moraju da donose iz Poreske uprave potvrdu o visini prihoda, jer FZO ima pristup ovoj evidenciji Poreske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana