Трећу шансу за принову добило 157 парова

Анита Јанковић-Речевић
Трећу шансу за принову добило 157 парова

Бањалука - За годину, колико се у Републици Српској финансира и трећи покушај вантјелесне оплодње, трећу шансу да постану родитељи добило је 157 парова.

Фонд здравственог осигурања РС од средине прошле године, а на иницијативу тадашњег предсједника Републике Милорада Додика, почео је  финансирати и трећи поступак вантјелесне оплодње за све парове којима је то једина могућност зачећа.

У Фонду истичу да су за шест мјесеци ове године одобрили укупно 323 захтјева за финансирање вантјелесне оплодње, од чега се 78 односило на трећи поступак. Додају да су лани одобрили 641 захтјев, а у 79 случајева се радило о  трећем покушају.

- Са финансирањем трећег покушаја РС се изједначила са многим развијеним земљама које за здравствену заштиту издвајају много више, а та мјера уједно представља и значајан искорак у унапређењу репродуктивног здравља у Српској - казали су у Фонду здравства.

Навели су да Српска већ 12 година помаже паровима да се остваре у улози родитеља, те да је од 2007. године, када је уведена та мјера, до краја јуна укупно одобрено 4.919 захтјева.

- У Српској је до сада поступком вантјелесне оплодње рођено 1.115 беба, а годишњи трошак за те немјене креће се око 2,5 милиона марака. Једна процедура у бањалучкој здравственој установи ''Медико-С'', са којом имамо уговор, кошта око 5.500 марака и подразумијева дијагностику, терапију и сам поступак - казали су у Фонду и додали да се годишње у тој здравственој установи обави око 400 поступака оплодње, те да је проценат успјешности у 2017. години био 38,77 одсто.

У Фонду подсјећају да у цјелости финансирају три поступка вантјелесне оплодње женама до 40 година старости, женама од 41. до навршене 42 године финансирају 50 одсто трошкова, док женама старијим од 42 године, ако роде дијете овим поступком, у цјелости рефундирају трошкове.

- РС је јединствена по томе што и женама старијим од 42 године рефундира трошкове када добију бебу будући да је у готово свим земљама региона то горња старосна граница. Такође, Српска у вези са питањем права на вантјелесну оплодњу значајно предњачи у односу на ФБиХ, па тако имамо случајева да грађани из тог ентитета покушавају да се пријаве код нас на осигурање -  казали су у Фонду и навели да парови приликом подношења захтјева треба само да доставе приједлог гинеколога и копију вјенчаног листа. 

Како би олакшали паровима који воде битку за потомство, у Фонду наглашавају да од 2017. године финансирају и чување ембриона на двије године, те да су за те намјене ове и прошле године издвојили 86.500 КМ.

- У овој години смо финансирали чување ембриона за 100 парова, а лани за њих 73. Увођењем те процедуре, парови не морају пролазити комплетан процес вантјелесне оплодње, јер захваљујући чувању ембриона, жене се не морају поново излагати хормонској терапији, а и сам поступак траје краће - казали су у Фонду и навели да су међу првима у региону увели ову услугу. 

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Снежана Мисита каже да све више парова има потешкоћа приликом остваривања потомства због чега су мјере Фонда од великог значаја.

- Људима који настоје да се остваре у улози родитеља то је животно питање и подршка државе у тој борби је немјерљива - рекла је Мисита.

Рефундирање трошкова

У Фонду здравства истичу да у случајевима када се вантјелесна оплодња не може обавити у Српској, осигураници имају право на рефундацију трошкова поступка који је урађен у некој од установа у иностранству.

- Измјенама Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту лани смо додатно уредили ту област, прецизирајући у којим случајевима се одобрава рефундација трошкова за поступке рађене изван Српске - појаснили су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана