Treću šansu za prinovu dobilo 157 parova

Anita Janković-Rečević
Treću šansu za prinovu dobilo 157 parova

Banjaluka - Za godinu, koliko se u Republici Srpskoj finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, treću šansu da postanu roditelji dobilo je 157 parova.

Fond zdravstvenog osiguranja RS od sredine prošle godine, a na inicijativu tadašnjeg predsjednika Republike Milorada Dodika, počeo je  finansirati i treći postupak vantjelesne oplodnje za sve parove kojima je to jedina mogućnost začeća.

U Fondu ističu da su za šest mjeseci ove godine odobrili ukupno 323 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje, od čega se 78 odnosilo na treći postupak. Dodaju da su lani odobrili 641 zahtjev, a u 79 slučajeva se radilo o  trećem pokušaju.

- Sa finansiranjem trećeg pokušaja RS se izjednačila sa mnogim razvijenim zemljama koje za zdravstvenu zaštitu izdvajaju mnogo više, a ta mjera ujedno predstavlja i značajan iskorak u unapređenju reproduktivnog zdravlja u Srpskoj - kazali su u Fondu zdravstva.

Naveli su da Srpska već 12 godina pomaže parovima da se ostvare u ulozi roditelja, te da je od 2007. godine, kada je uvedena ta mjera, do kraja juna ukupno odobreno 4.919 zahtjeva.

- U Srpskoj je do sada postupkom vantjelesne oplodnje rođeno 1.115 beba, a godišnji trošak za te nemjene kreće se oko 2,5 miliona maraka. Jedna procedura u banjalučkoj zdravstvenoj ustanovi ''Mediko-S'', sa kojom imamo ugovor, košta oko 5.500 maraka i podrazumijeva dijagnostiku, terapiju i sam postupak - kazali su u Fondu i dodali da se godišnje u toj zdravstvenoj ustanovi obavi oko 400 postupaka oplodnje, te da je procenat uspješnosti u 2017. godini bio 38,77 odsto.

U Fondu podsjećaju da u cjelosti finansiraju tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, ženama od 41. do navršene 42 godine finansiraju 50 odsto troškova, dok ženama starijim od 42 godine, ako rode dijete ovim postupkom, u cjelosti refundiraju troškove.

- RS je jedinstvena po tome što i ženama starijim od 42 godine refundira troškove kada dobiju bebu budući da je u gotovo svim zemljama regiona to gornja starosna granica. Takođe, Srpska u vezi sa pitanjem prava na vantjelesnu oplodnju značajno prednjači u odnosu na FBiH, pa tako imamo slučajeva da građani iz tog entiteta pokušavaju da se prijave kod nas na osiguranje -  kazali su u Fondu i naveli da parovi prilikom podnošenja zahtjeva treba samo da dostave prijedlog ginekologa i kopiju vjenčanog lista. 

Kako bi olakšali parovima koji vode bitku za potomstvo, u Fondu naglašavaju da od 2017. godine finansiraju i čuvanje embriona na dvije godine, te da su za te namjene ove i prošle godine izdvojili 86.500 KM.

- U ovoj godini smo finansirali čuvanje embriona za 100 parova, a lani za njih 73. Uvođenjem te procedure, parovi ne moraju prolaziti kompletan proces vantjelesne oplodnje, jer zahvaljujući čuvanju embriona, žene se ne moraju ponovo izlagati hormonskoj terapiji, a i sam postupak traje kraće - kazali su u Fondu i naveli da su među prvima u regionu uveli ovu uslugu. 

Predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snežana Misita kaže da sve više parova ima poteškoća prilikom ostvarivanja potomstva zbog čega su mjere Fonda od velikog značaja.

- Ljudima koji nastoje da se ostvare u ulozi roditelja to je životno pitanje i podrška države u toj borbi je nemjerljiva - rekla je Misita.

Refundiranje troškova

U Fondu zdravstva ističu da u slučajevima kada se vantjelesna oplodnja ne može obaviti u Srpskoj, osiguranici imaju pravo na refundaciju troškova postupka koji je urađen u nekoj od ustanova u inostranstvu.

- Izmjenama Pravilnika o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu lani smo dodatno uredili tu oblast, precizirajući u kojim slučajevima se odobrava refundacija troškova za postupke rađene izvan Srpske - pojasnili su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana