Технолошки развој незамислив без Теслиних изума

Срна
Технолошки развој незамислив без Теслиних изума

Данашњи свијет не би могао да функционише без многобројних изума великог српског научника и проналазача свјетског гласа Николе Тесле, изјавила је члан Управног одбора Савеза иноватора Српске Гордана Лиховић на обиљежавању 164 године од рођења овог великог ума.

Овај јубилеј обиљежен је данас полагањем вијенца на спомен-бисту Николе Тесле испред предузећа “Електрокрајина” у Бањалуци, уз кратак музички програм, а у организацији Савеза иноватора Српске и “Електрокрајине”.

Лиховићева је истакла да је ово уједно прилика за промоцију младих талената и иноватора, чије идеје тек треба да заживе.

- Посебно сам поносна што је Савез иноватора Српске својим актовностима допринио да се иноваторство масовније његује у основним и средњим школама. Чињеница да су данас уручене златне медаље са Салона иновација жАрхимедж у Москви за бањалучку Гимназију и њене иноваторе и за бијељинску Техничку школу, говори да има могућности да млади покажу свој потенцијал - рекла је Лиховићева.

Она је навела да ће млади иноватори своје иновације, због епидемиолошке ситуације, ове године моћи да представе на виртуелној Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва “Иност младих”.

Награђени иноватор Јелена Пушац Броћиловић из Бањалуке рекла је да је њена капсула од сријемуша карактеристична по томе што је ријеч о биолошкој иновацији.

- Успјели смо да једну биљку, која је присутна свега два мјесеца у природи, на најквалитетнији начин конзервишемо и да је имамо током цијеле године. Тако дивљу биљку можемо да уносимо у организам и да превентивно чистимо крв и генерално јачамо имунитет са природним производом - рекла је Броћиловићева.

Броћиловићева је рекла да су капсулу од сријемуша препознали у Савезу иноватора Српске, који су послали ову биолошку иновацију на Салон “Архимед” у Москви, гдје је награђена златном медаљом.

- Тренутно смо и на такмичењу за најбољу технолошку иновацију, коју организују ресорна министарства Српске и Србије. Финале би требало бити готово до краја године, тако да смо некако, осим тржишне приче да радимо квалитетан производ за широку намјену, ушли и у воде иноваторства, што даје посебан вјетар у леђа - рекла је Броћиловићева.

Једна од награђених иновација на Међународном сајму иновација и нових технологија “Архимед” у Москви је и пулсни детонациони млазни мотор Зорана Вујиновића, који је рекао да се овим пројектом ставља у раван са водећим технолошким силама.

Ученик бањалучке Гимназије Петар Катић је са тимом од пет чланова направио апликацију “Ентап”, која представља помагало на часовима хемије, те спој хемије и информатике.

- То је као електронски уџбеник који треба да помогне професорима у одржавању наставе, као и ученицима у схватању наставе - рекао је Катић и додао да је медаља освојена у Москви круна рада екипе младих бањалучке Гимназије и показује упорност чак и некога ко је тек у средњој школи.

Портпарол предузећа “Електрокрајина” Предраг Клинцов рекао је новинарима да ово предузеће традиционално са Савезом иноватора Српске и Удружењем иноватора Бањалука организује очување сјећања на чувеног Теслу.

Клинцов је рекао да “Електрокрајина” своју основну дјелатност базира на Теслиним изумима и проналасцима.

- Имамо част и дужност да његујемо и чувамо то сјећање и ширимо знања и подржавамо пројекте у овој области. Тесла је задужио читаво човјечанство и модерна цивилизација и научно технолошки развој су незамисливи без његових проналазака и свега онога чему је допринио. жЕлектрокрајинаж ће у свом раду и даље настојати да подржава овакве пројекте, али и проналаске и иновације - рекао је Клинцов.

Савез иноватора Српске данас је поводом 164 године од рођења Николе Тесле додијелио медаље награђеним иноваторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана