Tehnološki razvoj nezamisliv bez Teslinih izuma

Srna
Tehnološki razvoj nezamisliv bez Teslinih izuma

Današnji svijet ne bi mogao da funkcioniše bez mnogobrojnih izuma velikog srpskog naučnika i pronalazača svjetskog glasa Nikole Tesle, izjavila je član Upravnog odbora Saveza inovatora Srpske Gordana Lihović na obilježavanju 164 godine od rođenja ovog velikog uma.

Ovaj jubilej obilježen je danas polaganjem vijenca na spomen-bistu Nikole Tesle ispred preduzeća “Elektrokrajina” u Banjaluci, uz kratak muzički program, a u organizaciji Saveza inovatora Srpske i “Elektrokrajine”.

Lihovićeva je istakla da je ovo ujedno prilika za promociju mladih talenata i inovatora, čije ideje tek treba da zažive.

- Posebno sam ponosna što je Savez inovatora Srpske svojim aktovnostima doprinio da se inovatorstvo masovnije njeguje u osnovnim i srednjim školama. Činjenica da su danas uručene zlatne medalje sa Salona inovacija žArhimedž u Moskvi za banjalučku Gimnaziju i njene inovatore i za bijeljinsku Tehničku školu, govori da ima mogućnosti da mladi pokažu svoj potencijal - rekla je Lihovićeva.

Ona je navela da će mladi inovatori svoje inovacije, zbog epidemiološke situacije, ove godine moći da predstave na virtuelnoj Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “Inost mladih”.

Nagrađeni inovator Jelena Pušac Broćilović iz Banjaluke rekla je da je njena kapsula od srijemuša karakteristična po tome što je riječ o biološkoj inovaciji.

- Uspjeli smo da jednu biljku, koja je prisutna svega dva mjeseca u prirodi, na najkvalitetniji način konzervišemo i da je imamo tokom cijele godine. Tako divlju biljku možemo da unosimo u organizam i da preventivno čistimo krv i generalno jačamo imunitet sa prirodnim proizvodom - rekla je Broćilovićeva.

Broćilovićeva je rekla da su kapsulu od srijemuša prepoznali u Savezu inovatora Srpske, koji su poslali ovu biološku inovaciju na Salon “Arhimed” u Moskvi, gdje je nagrađena zlatnom medaljom.

- Trenutno smo i na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju, koju organizuju resorna ministarstva Srpske i Srbije. Finale bi trebalo biti gotovo do kraja godine, tako da smo nekako, osim tržišne priče da radimo kvalitetan proizvod za široku namjenu, ušli i u vode inovatorstva, što daje poseban vjetar u leđa - rekla je Broćilovićeva.

Jedna od nagrađenih inovacija na Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija “Arhimed” u Moskvi je i pulsni detonacioni mlazni motor Zorana Vujinovića, koji je rekao da se ovim projektom stavlja u ravan sa vodećim tehnološkim silama.

Učenik banjalučke Gimnazije Petar Katić je sa timom od pet članova napravio aplikaciju “Entap”, koja predstavlja pomagalo na časovima hemije, te spoj hemije i informatike.

- To je kao elektronski udžbenik koji treba da pomogne profesorima u održavanju nastave, kao i učenicima u shvatanju nastave - rekao je Katić i dodao da je medalja osvojena u Moskvi kruna rada ekipe mladih banjalučke Gimnazije i pokazuje upornost čak i nekoga ko je tek u srednjoj školi.

Portparol preduzeća “Elektrokrajina” Predrag Klincov rekao je novinarima da ovo preduzeće tradicionalno sa Savezom inovatora Srpske i Udruženjem inovatora Banjaluka organizuje očuvanje sjećanja na čuvenog Teslu.

Klincov je rekao da “Elektrokrajina” svoju osnovnu djelatnost bazira na Teslinim izumima i pronalascima.

- Imamo čast i dužnost da njegujemo i čuvamo to sjećanje i širimo znanja i podržavamo projekte u ovoj oblasti. Tesla je zadužio čitavo čovječanstvo i moderna civilizacija i naučno tehnološki razvoj su nezamislivi bez njegovih pronalazaka i svega onoga čemu je doprinio. žElektrokrajinaž će u svom radu i dalje nastojati da podržava ovakve projekte, ali i pronalaske i inovacije - rekao je Klincov.

Savez inovatora Srpske danas je povodom 164 godine od rođenja Nikole Tesle dodijelio medalje nagrađenim inovatorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana