Сточари у Српској корак ближе извозу грла у ЕУ

Анита Јанковић Речевић
Сточари у Српској корак ближе извозу грла у ЕУ

БАЊАЛУКА - Сточари у Српској до краја године требало би да добију апликацију за вођење матичне евиденције грла што ће омогућити узгој приплодних јуница са педигреом и створити услове за извоз крава у Европску унију.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да у сарадњи са Удружењем мљекара Српске, а уз подршку заједничког фонда Развојног програма УН и Чешке Републике, спроводе пројекат јачања услова за вођење матичне евиденције грла, наводећи да се на тај начин доприноси примјени прописа Уније у Српској, те изради апликације и омогућавању узгоја педигрираних грла стоке. Поводом реализације овог пројекта у Српску је стигла чешки експерт Бланка Криванкова из предузећа “Геотест” из Брна, која је у петак заједно са представницима ресорног министарства и Удружења мљекара РС обишла фарму крава “Шкундрић” у приједорском селу Ништавци.  

Виши стручни сарадник у области сточарске производње у Министарству пољопривреде који је са Криванковом боравио у Приједору, Миљан Ербез каже да ће реализацијом овог пројекта матична евиденција грла, која је некада била у надлежности државних институција сада прећи у приватни сектор, што је пракса и ЕУ. Додаје да ће од обезбјеђивања система за издавање педигреа домаћа грла постићи вишу цијену нагласивши да су педигриране животиње 20 до 30 oдсто скупље на тржишту. 

- Удружење мљекара РС је прије двије године добило рјешење за узгој јуница сименталац и холштајн са педигреом и прва су организација у БиХ која има то рјешење. Након што добију апликацију, која би требало да буде израђена до новембра, сточари ће путем паметних телефона или рачунара водити матичне књиге за грла, што је услов за добијање педигреа. На тај начин показаћемо да у РС постоји организовани систем узгоја - наводи Ербез и истиче да је пројекат својеврсна мотивација за младе фармере, јер показује да у узгоју стоке има иновативности.

Секретар Удружења мљекара РС Александар Марић каже да је овим пројектом обухваћено 40 фарми, чланова удружења, али да ће када апликација заживи, вођење матичних евиденција грла засигурно бити законски услов за све који желе да се баве овим видом пољопривредне производње.

- Републичке институције су раније водиле родне листове за грла, али с тим послом се престало и фарме су имале обавезу да то раде саме, али тек мали број њих је водио евиденцију. Ситуација није била усклађена, али сада када родни листови за грла буду у електронској форми, ствари ће бити  другачије - истиче Марић. Он наводи да Српска тренутно не може извозити стоку у ЕУ, а да ће вођењем матичне евиденције бити створени услови за тај корак.

- Са електронском матичном евиденцијом биће увезана и контрола производности млијека по грлу чиме затварамо круг јер када имамо евидентирано грло, знамо одакле потиче и колика је производност млијека, можемо издати педигре за краве. Када све то будемо имали тражићемо од ЕУ да нам одобри извоз - прича Марић и додаје да јуница сорте сименталац са педигреом у ЕУ кошта око 1.500 евра.

Централа

Александар Марић каже да ће постојати евиденције на фармама, као и централна матична евиденција коју ће водити инжењери Удружења мљекара у канцеларијама у Бањалуци.

- Сточари ће на врло једноставан начин моћи приступи апликацији и водити матичну евиденцију грла на својим газдинствима, а централна канцеларија ће обрађивати све те податке на једном мјесту - казао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана