Stočari u Srpskoj korak bliže izvozu grla u EU

Anita Janković Rečević
Stočari u Srpskoj korak bliže izvozu grla u EU

BANjALUKA - Stočari u Srpskoj do kraja godine trebalo bi da dobiju aplikaciju za vođenje matične evidencije grla što će omogućiti uzgoj priplodnih junica sa pedigreom i stvoriti uslove za izvoz krava u Evropsku uniju.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da u saradnji sa Udruženjem mljekara Srpske, a uz podršku zajedničkog fonda Razvojnog programa UN i Češke Republike, sprovode projekat jačanja uslova za vođenje matične evidencije grla, navodeći da se na taj način doprinosi primjeni propisa Unije u Srpskoj, te izradi aplikacije i omogućavanju uzgoja pedigriranih grla stoke. Povodom realizacije ovog projekta u Srpsku je stigla češki ekspert Blanka Krivankova iz preduzeća “Geotest” iz Brna, koja je u petak zajedno sa predstavnicima resornog ministarstva i Udruženja mljekara RS obišla farmu krava “Škundrić” u prijedorskom selu Ništavci.  

Viši stručni saradnik u oblasti stočarske proizvodnje u Ministarstvu poljoprivrede koji je sa Krivankovom boravio u Prijedoru, Miljan Erbez kaže da će realizacijom ovog projekta matična evidencija grla, koja je nekada bila u nadležnosti državnih institucija sada preći u privatni sektor, što je praksa i EU. Dodaje da će od obezbjeđivanja sistema za izdavanje pedigrea domaća grla postići višu cijenu naglasivši da su pedigrirane životinje 20 do 30 odsto skuplje na tržištu. 

- Udruženje mljekara RS je prije dvije godine dobilo rješenje za uzgoj junica simentalac i holštajn sa pedigreom i prva su organizacija u BiH koja ima to rješenje. Nakon što dobiju aplikaciju, koja bi trebalo da bude izrađena do novembra, stočari će putem pametnih telefona ili računara voditi matične knjige za grla, što je uslov za dobijanje pedigrea. Na taj način pokazaćemo da u RS postoji organizovani sistem uzgoja - navodi Erbez i ističe da je projekat svojevrsna motivacija za mlade farmere, jer pokazuje da u uzgoju stoke ima inovativnosti.

Sekretar Udruženja mljekara RS Aleksandar Marić kaže da je ovim projektom obuhvaćeno 40 farmi, članova udruženja, ali da će kada aplikacija zaživi, vođenje matičnih evidencija grla zasigurno biti zakonski uslov za sve koji žele da se bave ovim vidom poljoprivredne proizvodnje.

- Republičke institucije su ranije vodile rodne listove za grla, ali s tim poslom se prestalo i farme su imale obavezu da to rade same, ali tek mali broj njih je vodio evidenciju. Situacija nije bila usklađena, ali sada kada rodni listovi za grla budu u elektronskoj formi, stvari će biti  drugačije - ističe Marić. On navodi da Srpska trenutno ne može izvoziti stoku u EU, a da će vođenjem matične evidencije biti stvoreni uslovi za taj korak.

- Sa elektronskom matičnom evidencijom biće uvezana i kontrola proizvodnosti mlijeka po grlu čime zatvaramo krug jer kada imamo evidentirano grlo, znamo odakle potiče i kolika je proizvodnost mlijeka, možemo izdati pedigre za krave. Kada sve to budemo imali tražićemo od EU da nam odobri izvoz - priča Marić i dodaje da junica sorte simentalac sa pedigreom u EU košta oko 1.500 evra.

Centrala

Aleksandar Marić kaže da će postojati evidencije na farmama, kao i centralna matična evidencija koju će voditi inženjeri Udruženja mljekara u kancelarijama u Banjaluci.

- Stočari će na vrlo jednostavan način moći pristupi aplikaciji i voditi matičnu evidenciju grla na svojim gazdinstvima, a centralna kancelarija će obrađivati sve te podatke na jednom mjestu - kazao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana