Стиже 4.000 заштитних визира за медицинске раднике

Срна
Стиже 4.000 заштитних визира за медицинске раднике

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је Срни да ће данас у сарадњи са Иновационим центром Бањалука бити завршено склапање 500 заштитних визира за медицинско особље у Српској који су израђени употребом три-де штампача.

- Покренули смо нову иницијативу, а то је испорука 4.000 заштитних визира за наше медицинско особље које је на првој линији борбе против вируса корона. Ријеч је о оквирима који се штампају на три-де штампачима, а испоручила их је асоцијација „Визионари Србије" - истакао је Рајчевић.

Он је додао да заштитне визире у просторијама Иновационог центра Бањалука склапају запослени у том центру, Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и фирмама које дјелују у оквиру инкубатора Иновационог центра.

- Очекујемо да ћемо данас склопити и испоручити првих 500 комада, а преосталих 3.500 до 8. априла - нагласио је Рајчевић.

Према његовим ријечима, у ово кризно вријеме свако треба дати допринос у области за коју је задужен, наводећи да у министарству на чијем је челу сматрају да је вријеме кризе уједно и вријеме за друштвену одговорност.

- У складу са тим смо одмах послије предузимања првих мјера у вези са ширењем вируса корона иницирали неколико пројеката у сарадњи са друштвено одговорним компанијама и установама које су под нашом надлежношћу - рекао је Рајчевић.

Он је подсјетио да су јуче у договору са три највеће компаније у сектору телекомуникација и информационо-комуникационих технологија, "м:телом", "Проинтером" и "Ланаком", који у потпуности финансирају пројекат, обезбиједили 1.000 рачунара који ће бити подијељени ђацима у изразито неразвијеним општинама у Српској.

- Тиме ћемо им омогућити не само несметано праћење онлајн наставе, него их и подстицати на прва програмерска искуства и обликовати у људе који ће спремно дочекати деценије након ове епидемије - каже Рајчевић.

Према његовим ријечима, првих дана епидемије вируса корона на бањалучком Природно-математичком факултету је покренута израда заштитних визира путем три-де штампе.

- Њих израђују 24 часа дневно сопственим капацитетима. Путем донације коју смо обезбиједили од „,м:тела“ очекујемо испоруку овом факултету још два три-де штампача најновије генерације за исте потребе - рекао је Рајчевић.

Он је подсјетио да су раније са "м:телом" договорили погодности за ученике и студенте као што је приступ порталу Радио-телевизије Републике Српске за основце, те по 15 гигабајта мобилног интернета за средњошколце.

- Желим да захвалим овим компанијама за њихов одзив нашим иницијативама и донацијама. У овој ситуацији ће се, осим свих негативних ефеката, појавити и један позитиван, а то је шира употреба модерних технологија с циљем њеног превазилажења - каже Рајчевић.

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић изјавио је данас да обезбјеђивањем заштитних визира желе да помогну медицинским радницима у Републици Српској и заштите их јер они штите све грађане.

- У координацији са Министарством за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво добили смо прву донацију од 4.000 заштитних визира за медицинско особље. Данас би требало бити дистрибуисано првих 500 заштитних визира. Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство утврдиће којим здравственим установама су заштитни визири најпотребнији и колико ће којој бити достављено - рекао је Гверић.

Према његовим ријечима, покушаће до вечерњих часова да саставе и више од 500 заштитних визира како би и сутра могли да их испоручују здравственим установама, а да ће остатак покушати саставити у понедјељак и уторак, 6. и 7. априла, радећи у двије смјене.

- Сва предузећа која дјелују у оквиру Иновационог центра су нам се јавила да би њихови радници помогли у састављању визира. Успјели смо да сарадњу на пољу иновација, представљања нових технологија и развоја малих и средњих предузећа продубимо кроз заједнички хуманитарни рад у борби против пандемије - каже Гверић.

Он је рекао да Иновациони центар Бањалука одраније сарађује са фирмама које се баве техничким и технолошким процесима, односно новом производњом, укључујући и "Три де Републику" која се бави три де моделирањем.

- Када се десила ова ситуација и када смо видјели да и медицинским радницима недостају заштитни визири тражили смо подршку или материјал који је тешко набавити. Они су направили неформалну групу са асоцијацијом `Визионари Србије` како би помогли у заштити медицинског особља и донирали нам 4.000 заштитних визира, иако су и они под великим притиском јер желе да покрију 80 одсто потреба Србије, Републике Српске и Црне Горе - нагласио је Гверић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана