Stiže 4.000 zaštitnih vizira za medicinske radnike

Srna
Stiže 4.000 zaštitnih vizira za medicinske radnike

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je Srni da će danas u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka biti završeno sklapanje 500 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u Srpskoj koji su izrađeni upotrebom tri-de štampača.

- Pokrenuli smo novu inicijativu, a to je isporuka 4.000 zaštitnih vizira za naše medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji borbe protiv virusa korona. Riječ je o okvirima koji se štampaju na tri-de štampačima, a isporučila ih je asocijacija „Vizionari Srbije" - istakao je Rajčević.

On je dodao da zaštitne vizire u prostorijama Inovacionog centra Banjaluka sklapaju zaposleni u tom centru, Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i firmama koje djeluju u okviru inkubatora Inovacionog centra.

- Očekujemo da ćemo danas sklopiti i isporučiti prvih 500 komada, a preostalih 3.500 do 8. aprila - naglasio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, u ovo krizno vrijeme svako treba dati doprinos u oblasti za koju je zadužen, navodeći da u ministarstvu na čijem je čelu smatraju da je vrijeme krize ujedno i vrijeme za društvenu odgovornost.

- U skladu sa tim smo odmah poslije preduzimanja prvih mjera u vezi sa širenjem virusa korona inicirali nekoliko projekata u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama i ustanovama koje su pod našom nadležnošću - rekao je Rajčević.

On je podsjetio da su juče u dogovoru sa tri najveće kompanije u sektoru telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija, "m:telom", "Prointerom" i "Lanakom", koji u potpunosti finansiraju projekat, obezbijedili 1.000 računara koji će biti podijeljeni đacima u izrazito nerazvijenim opštinama u Srpskoj.

- Time ćemo im omogućiti ne samo nesmetano praćenje onlajn nastave, nego ih i podsticati na prva programerska iskustva i oblikovati u ljude koji će spremno dočekati decenije nakon ove epidemije - kaže Rajčević.

Prema njegovim riječima, prvih dana epidemije virusa korona na banjalučkom Prirodno-matematičkom fakultetu je pokrenuta izrada zaštitnih vizira putem tri-de štampe.

- Njih izrađuju 24 časa dnevno sopstvenim kapacitetima. Putem donacije koju smo obezbijedili od „,m:tela“ očekujemo isporuku ovom fakultetu još dva tri-de štampača najnovije generacije za iste potrebe - rekao je Rajčević.

On je podsjetio da su ranije sa "m:telom" dogovorili pogodnosti za učenike i studente kao što je pristup portalu Radio-televizije Republike Srpske za osnovce, te po 15 gigabajta mobilnog interneta za srednjoškolce.

- Želim da zahvalim ovim kompanijama za njihov odziv našim inicijativama i donacijama. U ovoj situaciji će se, osim svih negativnih efekata, pojaviti i jedan pozitivan, a to je šira upotreba modernih tehnologija s ciljem njenog prevazilaženja - kaže Rajčević.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić izjavio je danas da obezbjeđivanjem zaštitnih vizira žele da pomognu medicinskim radnicima u Republici Srpskoj i zaštite ih jer oni štite sve građane.

- U koordinaciji sa Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo dobili smo prvu donaciju od 4.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Danas bi trebalo biti distribuisano prvih 500 zaštitnih vizira. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo utvrdiće kojim zdravstvenim ustanovama su zaštitni viziri najpotrebniji i koliko će kojoj biti dostavljeno - rekao je Gverić.

Prema njegovim riječima, pokušaće do večernjih časova da sastave i više od 500 zaštitnih vizira kako bi i sutra mogli da ih isporučuju zdravstvenim ustanovama, a da će ostatak pokušati sastaviti u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. aprila, radeći u dvije smjene.

- Sva preduzeća koja djeluju u okviru Inovacionog centra su nam se javila da bi njihovi radnici pomogli u sastavljanju vizira. Uspjeli smo da saradnju na polju inovacija, predstavljanja novih tehnologija i razvoja malih i srednjih preduzeća produbimo kroz zajednički humanitarni rad u borbi protiv pandemije - kaže Gverić.

On je rekao da Inovacioni centar Banjaluka odranije sarađuje sa firmama koje se bave tehničkim i tehnološkim procesima, odnosno novom proizvodnjom, uključujući i "Tri de Republiku" koja se bavi tri de modeliranjem.

- Kada se desila ova situacija i kada smo vidjeli da i medicinskim radnicima nedostaju zaštitni viziri tražili smo podršku ili materijal koji je teško nabaviti. Oni su napravili neformalnu grupu sa asocijacijom `Vizionari Srbije` kako bi pomogli u zaštiti medicinskog osoblja i donirali nam 4.000 zaštitnih vizira, iako su i oni pod velikim pritiskom jer žele da pokriju 80 odsto potreba Srbije, Republike Srpske i Crne Gore - naglasio je Gverić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana