Српска свадба уз здраву трпезу

Дејан Јовичић
Српска свадба уз здраву трпезу

СРБАЦ - Традиција узгоја пољопривредних култура на плодној љевчанској равници и значај конзумирања здраве исхране у србачкој општини преноси се с кољена на кољено, а у томе је најдаље отишла школа "Доситеј Обрадовић" из Кукуља, која је и ове јесени, осму годину заредом, организовала јединствену манифестацију "Дан здраве хране".

Часове биологије, географије или хемије на један дан замијенила је богата трпеза, на којој су се нашли слани и слатки специјалитети, које су припремиле домаћице из села, као и житарице, воће и поврће узгојено на еколошки начин.

- Дјеца путем редовне наставе и школских секција стичу теоријска знања о производњи хране и хемијским процесима који се том приликом одвијају, а наша намјера је да им то барем на један дан представимо у пракси да би током цијеле године водили здрав живот - рекла је директорица ове школе Тања Радомир. 

Ирена Видовић-Медић каже да су ове године отишли и корак даље, организујући представу са темом традиционалне српске свадбе, на којој су ђацима додатно приближили традицију народа овог краја. 

- Церемонија је припремљена по старим српским обичајима, уз народне ношње које су специфичне за овај крај. Све је то обогатио наступ школског хора и домаћа храна, коју су припремили родитељи и наставници наше школе, као и ученици са својим наставницима из сусједног Малог Разбоја, који су били наши гости - рекла је Видовић-Медић.

Она је казала да су у програму учествовали чланови драмско-рецитаторске секције, коју води са наставницом Вишњом Голубовић и додала да су се дјеца дуго припремала за овај наступ, а вриједно су радили и на изради аутентичне сцене, која је дочарала њихов сеоски крај.

Ученик седмог разреда из Кукуља Немања Зец каже да се сваке године радује овом догађају, јер научи доста тога корисног што не би могао у редовном наставном процесу.

- Сазнали смо како се треба правилно хранити да бисмо били већи, здравији и јачи, а уз помоћ наставника научили смо нешто и о нашој култури и старим обичајима. Било нам је занимљиво носити ношње и глумити сватове а посебно смо се радовали укусним јелима које су припремиле наше маме и баке - рекао је Немања. 

Манифестација у Кукуљама има и едукативни карактер, јер се сваке године организују стручна предавања са темом здраве исхране, о чему су овај пут говорили некадашњи ученици школе, магистар пољопривредних наука Милан Кошчица и студент медицине Јовица Ећимовић.

 

Значај

Међу гостима на овој традиционалној манифестацији био је и директор Пољопривредног института РС Војислав Тркуља, који је такође некада био ђак ОШ "Доситеј Обрадовић".

- Ова манифестација је посебна, јер прије свега истиче здравствену безбједност производа које конзумирамо. То је и задатак нашег института, да примјењујући нова знања и технологије допринесемо узгајању биљака које се могу користити без проблема, а у исто вријеме имају висок принос и добар квалитет - рекао је Тркуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана