Srpska svadba uz zdravu trpezu

Dejan Jovičić
Srpska svadba uz zdravu trpezu

SRBAC - Tradicija uzgoja poljoprivrednih kultura na plodnoj ljevčanskoj ravnici i značaj konzumiranja zdrave ishrane u srbačkoj opštini prenosi se s koljena na koljeno, a u tome je najdalje otišla škola "Dositej Obradović" iz Kukulja, koja je i ove jeseni, osmu godinu zaredom, organizovala jedinstvenu manifestaciju "Dan zdrave hrane".

Časove biologije, geografije ili hemije na jedan dan zamijenila je bogata trpeza, na kojoj su se našli slani i slatki specijaliteti, koje su pripremile domaćice iz sela, kao i žitarice, voće i povrće uzgojeno na ekološki način.

- Djeca putem redovne nastave i školskih sekcija stiču teorijska znanja o proizvodnji hrane i hemijskim procesima koji se tom prilikom odvijaju, a naša namjera je da im to barem na jedan dan predstavimo u praksi da bi tokom cijele godine vodili zdrav život - rekla je direktorica ove škole Tanja Radomir. 

Irena Vidović-Medić kaže da su ove godine otišli i korak dalje, organizujući predstavu sa temom tradicionalne srpske svadbe, na kojoj su đacima dodatno približili tradiciju naroda ovog kraja. 

- Ceremonija je pripremljena po starim srpskim običajima, uz narodne nošnje koje su specifične za ovaj kraj. Sve je to obogatio nastup školskog hora i domaća hrana, koju su pripremili roditelji i nastavnici naše škole, kao i učenici sa svojim nastavnicima iz susjednog Malog Razboja, koji su bili naši gosti - rekla je Vidović-Medić.

Ona je kazala da su u programu učestvovali članovi dramsko-recitatorske sekcije, koju vodi sa nastavnicom Višnjom Golubović i dodala da su se djeca dugo pripremala za ovaj nastup, a vrijedno su radili i na izradi autentične scene, koja je dočarala njihov seoski kraj.

Učenik sedmog razreda iz Kukulja Nemanja Zec kaže da se svake godine raduje ovom događaju, jer nauči dosta toga korisnog što ne bi mogao u redovnom nastavnom procesu.

- Saznali smo kako se treba pravilno hraniti da bismo bili veći, zdraviji i jači, a uz pomoć nastavnika naučili smo nešto i o našoj kulturi i starim običajima. Bilo nam je zanimljivo nositi nošnje i glumiti svatove a posebno smo se radovali ukusnim jelima koje su pripremile naše mame i bake - rekao je Nemanja. 

Manifestacija u Kukuljama ima i edukativni karakter, jer se svake godine organizuju stručna predavanja sa temom zdrave ishrane, o čemu su ovaj put govorili nekadašnji učenici škole, magistar poljoprivrednih nauka Milan Koščica i student medicine Jovica Ećimović.

 

Značaj

Među gostima na ovoj tradicionalnoj manifestaciji bio je i direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja, koji je takođe nekada bio đak OŠ "Dositej Obradović".

- Ova manifestacija je posebna, jer prije svega ističe zdravstvenu bezbjednost proizvoda koje konzumiramo. To je i zadatak našeg instituta, da primjenjujući nova znanja i tehnologije doprinesemo uzgajanju biljaka koje se mogu koristiti bez problema, a u isto vrijeme imaju visok prinos i dobar kvalitet - rekao je Trkulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana