Сјетва без ђубрива као лото

Јана Кезић
Сјетва без ђубрива као лото

БАЊАЛУКА - Енормно поскупљење ђубрива ставило је на муке пољопривреднике у Српској чије бразде оскудијевају у виталним хранљивим материјама за усјеве, због чега је, како кажу, јесења сјетва као лутрија, јер не знају колики ће бити приноси и квалитет рода.

Ратари широм Српске завршили су јесењу сјетву, а површине под пшеницом, као најважнијом озимом културом, остале су исте као лани. Пољопривредни произвођач Саво Рађеновић из Машића код Градишке посадио је око седам хектара пшенице, а главобољу су му, како каже, задале високе цијене ђубрива.

- Мучимо велику муку, посијало се доста али без ђубрива, све је поскупјело и нема назнака да ће дивљање цијена стати. Ову јесењу сјетву смо некако изгурали, али шта ће бити са прољећном не знамо, рано је било шта рећи, али радити се мора - казао је Рађеновић за “Глас”.

Исту муку мучи и пољопривредник Драгомир Џида из Рогатице, који је за “Глас” испричао да су јесењу сјетву завршили у посљедњи час.

- Засијали смо око 150 дунума озиме пшенице, али смо слабо пођубрили. Разлог за то су драстично високе цијене. У односу на прошлу годину уреа је 200 одсто скупља, а кан за сто одсто - казао је Џида.

Како је објаснио, биће криза за прољећну сјетву, ако не буде помоћи надлежних, јер узалуд сав рад и труд, ако не буде ђубрива.

- Ако се до сљедеће године нешто не промијени, биће лоше, мање ће се засадити, а опет шта ћемо јести. Нама ништа није загарантовано, све радимо, а као да играмо лото - рекао је Џида, додајући да оволики скок цијена свега не памти у посљедњих десет година.

Предсједник Удружења поврата РС Бранко Мастало испричао је за “Глас” да већ послије 15. јануара креће производња расада у пластеницима.

- Питање је колико ћемо посадити, јер су цијене репроматеријала и сјемена отишле у небо, а посебно ђубрива, које је скупље и до 300 одсто - казао је Мастало. Додао је да је килограм урее прошле године коштао 0,70 КМ, а сада двије марке.

- Сматрамо да ће сљедеће године бити још мање посијано и засађено поврћа, јер повртари то не могу постићи - поручује Мастало.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су за “Глас Српске” да је раст цијене ђубрива глобални проблем узрокован растом цијена енергената, што има за посљедицу општи талас поскупљења.

- Министарство је као мјере за подршку јесењој сјетви обезбиједило 300 КМ по хектару за сјетву пшенице или укупно четири милиона за сјетву стрних жита, затим подршку од 0,50 КМ по литру дизела за прољећне и јесење радове у пољопривреди или укупно 5,5 милиона КМ и подршку за регресирање сјеменског материјала произведеног у Републици Српској у укупном износу од 850.000 КМ - поручили су из овог министарства.

Додали су да је Влада РС ове године осим директних мјера подршке које се обезбјеђују у континуитету обезбиједила додатна 13,2 милиона КМ из Компензационог фонда за превазилажење посљедица које је изазвала пандемија, укључујући и оне у вези са поскупљењем сточне хране и других репроматеријала.

Глобални проблем

Раст цијена ђубрива глобални је проблем са којим се суочавају пољопривредници широм свијета, што, како истичу свјетски аналитичари, угрожава прехрамбену сигурност.

Кодиректор у ХСБЦ банци надлежан за азијска, економска истраживања Фредерик Нојман истиче да ће раст цијена ђубрива бити пренесен и на потрошаче преко виших цијена хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана