Sjetva bez đubriva kao loto

Jana Kezić
Sjetva bez đubriva kao loto

BANjALUKA - Enormno poskupljenje đubriva stavilo je na muke poljoprivrednike u Srpskoj čije brazde oskudijevaju u vitalnim hranljivim materijama za usjeve, zbog čega je, kako kažu, jesenja sjetva kao lutrija, jer ne znaju koliki će biti prinosi i kvalitet roda.

Ratari širom Srpske završili su jesenju sjetvu, a površine pod pšenicom, kao najvažnijom ozimom kulturom, ostale su iste kao lani. Poljoprivredni proizvođač Savo Rađenović iz Mašića kod Gradiške posadio je oko sedam hektara pšenice, a glavobolju su mu, kako kaže, zadale visoke cijene đubriva.

- Mučimo veliku muku, posijalo se dosta ali bez đubriva, sve je poskupjelo i nema naznaka da će divljanje cijena stati. Ovu jesenju sjetvu smo nekako izgurali, ali šta će biti sa proljećnom ne znamo, rano je bilo šta reći, ali raditi se mora - kazao je Rađenović za “Glas”.

Istu muku muči i poljoprivrednik Dragomir Džida iz Rogatice, koji je za “Glas” ispričao da su jesenju sjetvu završili u posljednji čas.

- Zasijali smo oko 150 dunuma ozime pšenice, ali smo slabo pođubrili. Razlog za to su drastično visoke cijene. U odnosu na prošlu godinu urea je 200 odsto skuplja, a kan za sto odsto - kazao je Džida.

Kako je objasnio, biće kriza za proljećnu sjetvu, ako ne bude pomoći nadležnih, jer uzalud sav rad i trud, ako ne bude đubriva.

- Ako se do sljedeće godine nešto ne promijeni, biće loše, manje će se zasaditi, a opet šta ćemo jesti. Nama ništa nije zagarantovano, sve radimo, a kao da igramo loto - rekao je Džida, dodajući da ovoliki skok cijena svega ne pamti u posljednjih deset godina.

Predsjednik Udruženja povrata RS Branko Mastalo ispričao je za “Glas” da već poslije 15. januara kreće proizvodnja rasada u plastenicima.

- Pitanje je koliko ćemo posaditi, jer su cijene repromaterijala i sjemena otišle u nebo, a posebno đubriva, koje je skuplje i do 300 odsto - kazao je Mastalo. Dodao je da je kilogram uree prošle godine koštao 0,70 KM, a sada dvije marke.

- Smatramo da će sljedeće godine biti još manje posijano i zasađeno povrća, jer povrtari to ne mogu postići - poručuje Mastalo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su za “Glas Srpske” da je rast cijene đubriva globalni problem uzrokovan rastom cijena energenata, što ima za posljedicu opšti talas poskupljenja.

- Ministarstvo je kao mjere za podršku jesenjoj sjetvi obezbijedilo 300 KM po hektaru za sjetvu pšenice ili ukupno četiri miliona za sjetvu strnih žita, zatim podršku od 0,50 KM po litru dizela za proljećne i jesenje radove u poljoprivredi ili ukupno 5,5 miliona KM i podršku za regresiranje sjemenskog materijala proizvedenog u Republici Srpskoj u ukupnom iznosu od 850.000 KM - poručili su iz ovog ministarstva.

Dodali su da je Vlada RS ove godine osim direktnih mjera podrške koje se obezbjeđuju u kontinuitetu obezbijedila dodatna 13,2 miliona KM iz Kompenzacionog fonda za prevazilaženje posljedica koje je izazvala pandemija, uključujući i one u vezi sa poskupljenjem stočne hrane i drugih repromaterijala.

Globalni problem

Rast cijena đubriva globalni je problem sa kojim se suočavaju poljoprivrednici širom svijeta, što, kako ističu svjetski analitičari, ugrožava prehrambenu sigurnost.

Kodirektor u HSBC banci nadležan za azijska, ekonomska istraživanja Frederik Nojman ističe da će rast cijena đubriva biti prenesen i na potrošače preko viših cijena hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana