Синдикат образовања тражио састанак са министарком, траже да коефицијенти буду изједначени

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА – Са транспарентом “Исправите неправду – изједначите коефицијенте” представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске прошетали су до Владе Српске тражећи састанак са министарком просвјете и културе Жељком Стојичић, а на коме би се, како су поручили исправила неправда према просвјетарима и коначно изједначили платни коефицијенти.

Полиција је удаљила чланове синдиката испред ове институције, образлажући то чињеницом да је Влада штићени објекат, преносе „Независне“.

Предсједник Синдиката Драган Гњатић поручио је да је ово већ други пут у претходних мјесец дана да траже састанак са министром.

-Тражимо да се поштују одредбе Устава и закона Републике Српске, да се поштује социјални дијалог и да се воде званични преговори са министарком. Захтјеви се односе на уједначавање платних коефицијената, те на званичне и транспарентне преговоре, јер је просвјета у бројним проблемима - казао је он.

Према Гњатићевим ријечима, запослени у просвјети су најмање плаћени у Републици Сроској.

-Просвјетни радници су дискриминисани у односу на запослене у јавној управи будући да просвјетари са високом стручном спремом имају и по неколико стотина марака ниже плате у односу на њихове колеге стручне сараднике запослене у Влади и министарствима. Овим указујемо на неправду, дискриминацију и непоштен однос Владе и Министарства према просвјетним радницима. Упутићемо захтјев премијеру, будући да министарка игнорише 15.000 запослених чланова Синдиката - најавио је Гњатић.

Исто тако, он је додао да су просвјетни радници на ивици стрпљења и да неће остати нијеми на игнорисање институција.

Такође, тврди Гњатић, овај Синдикат није консултован нити приликом израде 11 приоритета за сузбијање вршњачког насиља у школама у Републици Српској.

Члан Синдиката и наставница математике Гордана Радић истакла је да су просвјетни радници љути и разочарани јер их неко сматра мање вриједнима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана