Sindikat obrazovanja tražio sastanak sa ministarkom, traže da koeficijenti budu izjednačeni

GS
Foto: Arhiva

BANjALUKA – Sa transparentom “Ispravite nepravdu – izjednačite koeficijente” predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske prošetali su do Vlade Srpske tražeći sastanak sa ministarkom prosvjete i kulture Željkom Stojičić, a na kome bi se, kako su poručili ispravila nepravda prema prosvjetarima i konačno izjednačili platni koeficijenti.

Policija je udaljila članove sindikata ispred ove institucije, obrazlažući to činjenicom da je Vlada štićeni objekat, prenose „Nezavisne“.

Predsjednik Sindikata Dragan Gnjatić poručio je da je ovo već drugi put u prethodnih mjesec dana da traže sastanak sa ministrom.

-Tražimo da se poštuju odredbe Ustava i zakona Republike Srpske, da se poštuje socijalni dijalog i da se vode zvanični pregovori sa ministarkom. Zahtjevi se odnose na ujednačavanje platnih koeficijenata, te na zvanične i transparentne pregovore, jer je prosvjeta u brojnim problemima - kazao je on.

Prema Gnjatićevim riječima, zaposleni u prosvjeti su najmanje plaćeni u Republici Sroskoj.

-Prosvjetni radnici su diskriminisani u odnosu na zaposlene u javnoj upravi budući da prosvjetari sa visokom stručnom spremom imaju i po nekoliko stotina maraka niže plate u odnosu na njihove kolege stručne saradnike zaposlene u Vladi i ministarstvima. Ovim ukazujemo na nepravdu, diskriminaciju i nepošten odnos Vlade i Ministarstva prema prosvjetnim radnicima. Uputićemo zahtjev premijeru, budući da ministarka ignoriše 15.000 zaposlenih članova Sindikata - najavio je Gnjatić.

Isto tako, on je dodao da su prosvjetni radnici na ivici strpljenja i da neće ostati nijemi na ignorisanje institucija.

Takođe, tvrdi Gnjatić, ovaj Sindikat nije konsultovan niti prilikom izrade 11 prioriteta za suzbijanje vršnjačkog nasilja u školama u Republici Srpskoj.

Član Sindikata i nastavnica matematike Gordana Radić istakla je da su prosvjetni radnici ljuti i razočarani jer ih neko smatra manje vrijednima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana