СДС: Има недостатака у Закону о здравственом осигурању

Агенције
СДС: Има недостатака у Закону о здравственом осигурању

БАЊАЛУКА - Члан Предсједништва СДС-а Маја Драгојевић Стојић рекла је данас да у измјенама Закона о здравственом осигурању Републике Српске, према којима незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање, има недостатака, те да у њима није није наведена борачка категорија.

Стојићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци навела да је у овом закону ново то што ће здравствено осигурање од 80 КМ плаћати незапослено лице чија мјесечна примања по члану породичног домаћинства не прелазе 520 КМ, односно износ најниже плате у Српској. 

Она је додала да ће запослени који раде различите врсте хонорарних послова и чија примања прелазе 520 КМ, морати сами да плаћају здравствено осигурање од 80 КМ. 

Стојићева каже да је функционисање здравственог система Републике Српске нарушено због лошег пословања, неекономичности, неплаћања доприноса, те да ће се све то највише одразити на најугроженије социјалне категорије. 

"Проблем је што и здравствене установе, али и нека друга државна предузећа не плаћају редовно доприносе тако да се често дешава да ни здравствени радници нису осигурани. Тај проблем је настао раније, али је и даље актуелан", рекла је Стојићева. 

Она сматра да је важно да се изађе из тог зачараног круга, те је изразила наду да ће проблем бити ријешен на нивоу свакодневног рада и функционисања здравствених установа, али и на нивоу здравственог осигурања. 

Измјеном Закона о здравственом осигурању незапосленост више није основ за пријаву на здравствено осигурање. 

Грађани који су посредством Завода за запошљавање остваривали право на здравствено осигурање, умјесто у Завод, долазиће директно у Фонд здравственог осигурања Републике Српске ради могућности пријаве на здравствено осигурање. 

Осим 17 основа за пријаву на здравствено осигурање, као што су запосленост, земљорадници, пензионери, корисници социјалне помоћи, вјерски службеници, професионални спортисти, избјегли и расељени, породице погинулих бораца и слично, измијењени Закон о здравственом осигурању предвидио је још 13 подоснова за пријаву на здравствено осигурање уколико не постоји ниједна друга могућност пријаве на осигурање у оквиру главних основа за пријаву или као члан уже или шире породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана