SDS: Ima nedostataka u Zakonu o zdravstvenom osiguranju

Agencije
SDS: Ima nedostataka u Zakonu o zdravstvenom osiguranju

BANjALUKA - Član Predsjedništva SDS-a Maja Dragojević Stojić rekla je danas da u izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju Republike Srpske, prema kojima nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, ima nedostataka, te da u njima nije nije navedena boračka kategorija.

Stojićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci navela da je u ovom zakonu novo to što će zdravstveno osiguranje od 80 KM plaćati nezaposleno lice čija mjesečna primanja po članu porodičnog domaćinstva ne prelaze 520 KM, odnosno iznos najniže plate u Srpskoj. 

Ona je dodala da će zaposleni koji rade različite vrste honorarnih poslova i čija primanja prelaze 520 KM, morati sami da plaćaju zdravstveno osiguranje od 80 KM. 

Stojićeva kaže da je funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske narušeno zbog lošeg poslovanja, neekonomičnosti, neplaćanja doprinosa, te da će se sve to najviše odraziti na najugroženije socijalne kategorije. 

"Problem je što i zdravstvene ustanove, ali i neka druga državna preduzeća ne plaćaju redovno doprinose tako da se često dešava da ni zdravstveni radnici nisu osigurani. Taj problem je nastao ranije, ali je i dalje aktuelan", rekla je Stojićeva. 

Ona smatra da je važno da se izađe iz tog začaranog kruga, te je izrazila nadu da će problem biti riješen na nivou svakodnevnog rada i funkcionisanja zdravstvenih ustanova, ali i na nivou zdravstvenog osiguranja. 

Izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju nezaposlenost više nije osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje. 

Građani koji su posredstvom Zavoda za zapošljavanje ostvarivali pravo na zdravstveno osiguranje, umjesto u Zavod, dolaziće direktno u Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske radi mogućnosti prijave na zdravstveno osiguranje. 

Osim 17 osnova za prijavu na zdravstveno osiguranje, kao što su zaposlenost, zemljoradnici, penzioneri, korisnici socijalne pomoći, vjerski službenici, profesionalni sportisti, izbjegli i raseljeni, porodice poginulih boraca i slično, izmijenjeni Zakon o zdravstvenom osiguranju predvidio je još 13 podosnova za prijavu na zdravstveno osiguranje ukoliko ne postoji nijedna druga mogućnost prijave na osiguranje u okviru glavnih osnova za prijavu ili kao član uže ili šire porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana