Antić: Omladina da uči o srpskoj istoriji

Srna
Foto: palelive

PALE - Pale su junačko mjesto koje je imalo veliki istorijski značaj i simboliku u stvaranju Republike Srpske i zato djeca treba da uče o srpskoj istoriji, rekao je Dejan Antić, autor izložbe "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima" koja je otvorena večeras na Palama.

Antić je izjavio novinarima da se večeras sjećaju junaka sa Bregalnice, ali i divnih junaka sa Kumanova, iz bitaka kod Prilepa i Bitolja.

"Prvi balkanski rat otvorio je vrata stare Srbije i donio slobodu našim sunarodnicima u Južnoj staroj Srbiji, a Drugi balkanski rat srpski vojnik nije želio i na koji je bio primoran zato što je u toku noći 29. na 3O. jun 1913. godine bugarski vojnik napao srpske položaje", rekao je Antić, koji je i profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Prema njegovim riječima, srpska vojska je pokazala junaštvo i jedinstvo i u tim borbama za nepunih mjesec dana bugarske jedinice su odbačene, a teritorija Kraljevine Srbije je odbranjena, kao i tekovine Prvog balkanskog rata.

On je istakao da Srbi trba da se ugledaju na heroje i junake iz Prvog i Drugog balkanskog rata, na junake iz Velikoga rata i na legendarni Gvozdeni puk.

Antić je poručio da Srbi po uzoru na njihovo herojstvo danas brane i teritorijalni integritet Srbije i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

"Treba da branimo i Republiku Srpsku koja se izrodila iz velike borbe srpskoga naroda. 25.000 srpskih vojnika dalo je živote i svoje kosti položilo u temelje Srpske, a više od 15.000 civilnih žrtava je srpski narod imao. Stratišta su bila širom BiH", naveo je Antić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, koji je upriličio da izložba bude otvorena u prijestonici Srpske.

Jugović je istakao da izložba posvećena Drugom balkanskom ratu pokazuje koliko je bila duga borba srpskog naroda za slobodu, te da su Srbi uvijek branili svoje teritorije, srpsku nejač i uvijek imali različite saveznike koji se nisu korektno odnosili prema njima poslije rata.

"Vrijeme je da Srbi budu jedinstveni i složni u odbrani svojih teritorija", rekao je Jugović i dodao da su večeras mogli mnogo toga da nauče od profesora Antića.

Izložbu je organizovao Kulturno-sportski centar Pale povodom obilježavanja 110 godina od pobjede u Drugom balkanskom ratu.

Izložba biti otvorena do 15. maja radim danom od 8.00 do 15.00 časova.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić otvorio je večeras na Palama izložbu "Drugi balkanski rat na fotografijama i dokuemntima“ u prisustvu mnogih zvanica sa područja grada Istočno Sarajevo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana