Odlazak omiljenog Popa Žuće: Preminuo prota Vojo Čarkić

Agencije
Odlazak omiljenog Popa Žuće: Preminuo prota Vojo Čarkić

ISTOČNO SARAJEVO - Sveštenik Vojislav Vojo Čarkić, poznat kao Pop Žućo, preminuo je danas u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je Srni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prota Vojo bio je sveštenik koji je Odbrambeno-otadžbinski rat proveo na prvoj liniji na Grbavici koja je poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma pripala Federaciji BiH.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma zajedno sa srpskim narodom Grbavice prešao je u Istočno Sarajevo gdje je nastavio službi u crkvi u Miljevićima.

Prota Vojo je 1996. godine, kada je Grbavicu napustilo oko 5.000 njenih stanovnika, izašao na čelu litije noseći krst, koji su osveštala dva patrijarha, preko Vraca do teritorije Republike Srpske.

Krst su na leđima iznijeli tadašnji ministar vjera Dragan Davidović i načelnik opštine Srpsko Novo Sarajevo Milorad Katić.

Kada su počeli ratni sukobi, prota je pomagao Srbe koji tada nisu uspjeli da izađu iz federalnog Sarajeva na srpsku stranu.

Tokom rata je više hiljada poslao preko Miljacke, na teritoriju pod kontrolom tzv. Armije BiH. Od tih paketa je pola išlo muslimanima, a pola Srbima, Hrvatima i Jevrejima koji su ostali u drugom dijelu Sarajeva.

U kolektivnom sjećanju sarajevskih Srba, ali i mnogih drugih, zauzeo je neizbrisivo mjesto kao vojni sveštenik u uniformi sa krstićem na vunenoj kapi.

Tokom rata nosio čin majora, a poslije njega ozvaničen je kao potpukovnik.

Nema tog stanovnika Istočnog Sarajeva koji nije čuo za Popa Žuću.

Otac Vojo rođen je 1937. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju.

Nakon završetka gimnazije, upisao je petogodišnju Bogosloviju u Prizrenu, koju je završio 1958. godine, a nakon toga studije nastavio na Teološkom fakultetu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana