Pale: Odigrana predstava “Na kafi kod kneginje Ljubice”

Srna
Pale: Odigrana predstava “Na kafi kod kneginje Ljubice”

PALE - U okviru manifestacije “Dani Filozofskog fakulteta” večeras je na Palama odigrama monodrama “Na kafi kod kneginje LJubice” u izvođenju Vjere Mujović glumice Narodnog pozorišta u Beogradu, koja govori o čuvenoj srpskoj vladarki, njenoj surovoj sudbini jer je nakon smjene dinastije završila u progonstvu.

Autor monodrame je Nataša Popovska.

Mujovićeva je izjavila novinarima da je obaveza i čast glumiti kneginju Ljubicu kao i dočarati lik snažne žene koja se bavila politikom.

“Ona je ubila ljubavnicu svoga muža, planirala da ubije i drugu. Mnogo toga je uradila za Srbiju jer je bila svesna znanja, obrazovanja, pismenosti i bila svesna važnosti tih stubova identiteta kulture, jer jezik je stariji od države”, navodi Mujovićeva.

Prema njenim riječima, kneginja Ljubica se krvavo borila i za svoga supruga za koga je smatrala da je izdao, i za svoju đecu. “U jednom kratkom dahu pokušavam da gledaocima iznesem njenu sudbinu”, ističe glumica.

LJubica Obrenović bila je srpska kneginja, supruga Miloša Obrenovića i majka kneza Mihaila Obrenovića. Upokojila se u progonstvu 1843. godine u Novom Sadu, koji je tada bio u sastavu Austrijskog carstva, nakon što je 1842. godine vlast u Srbiji preuzela dinastija Karađorđevića.

Kneginja Ljubica sahranjena je u manastiru Krušedol na Fruškoj gori.

U okviru “Dana Filozofskog fakulteta” sutra će u amfiteatru ovog fakulteta u 10.00 časova biti otvaranje Međunarodnog naučnog skupa “Nauka i stvarnost”.

Za poneđeljak, 20. maja, planirano je otvoranje izložbe “Orao, lav i krin – heraldika srednjovjekovnih srpskih zemalja” u 17.00 časova u holu Filozofskog fakulteta Pale.

Obred lomljenja slavskog kolača biće na dan slave Svetog Jovana Bogoslova, 21. maja, u 12.00 časova u dekanatu Fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana