U BiH i dalje prisutna neujednačena sudska praksa

Srna
U BiH i dalje prisutna neujednačena sudska praksa

SARAJEVO - Zakon o zabrani diskriminacije usklađen je sa međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, ali je i dalje prisutan nesklad u sudskoj praksi, posebno u nedosljednom pristupu pitanja tereta dokazivanja, saopšteno je iz Misije OEBS-a u BiH.

U namjeri da obezbijedi dosljednu primjenu zakona, OEBS je u saradnji sa centrima za obuku sudija i tužilaca Republike Srpske i Federacije BiH, organizovao u Mostaru obuku za više od 50 sudija, o izazovima utvrđivanja diskriminacije i obrnuti teret dokazivanja.

Poseban fokus stavljen je na razmatranje preporuka i specijalnih izvještaja Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao dokazima pred sudovima u predmetima diskriminacije.

Direktor Centra za obuku sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj Slobodan Zec istakao je značaj ove teme, naročito za sudije koji se u radu na predmetima diskriminacije suočavaju sa izazovima u utvrđivanju diskriminacije i primjeni specifičnih proceduralnih pravila.

"Ovo je obuka koja je nastavak kontinuirane saradnje sa Misijom OEBS-a u BiH i s obzirom na značaj ove teme, nadamo se da će ova saradnja ostati i u budućnosti", zaključio je Zec.

Direktor Centra za obuku sudija i tužilaca FBiH Arben Murtezić istakao je da je eliminacija svih oblika diskriminacije osnovni zadatak svih institucija u demokratskom društvu.

"Pored toga što se o ovome dosta govori, često ćete i kod profesionalaca naići na nerazumijevanje pojma diskriminacije i nepoznavanje konkretnih mehanizama zaštite, zato je ovaj seminar, osim edukacije, koristan i u smislu podizanja svijesti", istakao je Murtezić.

Službenik za pravna pitanja pri Misiji OEBS-a u BiH Nina Šeremet izjavila je da diskriminacija i dalje predstavlja izazov u društvu BiH.

"Analiza koju smo nedavno objavili ukazuje na potrebu za jačanjem kapaciteta unutar pravosuđa u BiH, a s ciljem efikasnog procesuiranja predmeta diskriminacije", zaključila je Šeremetova.

Misija je, u saradnji sa centrima za obuku sudija i tužilaca oba entiteta, od usvajanja Zakona uložila znatne napore u jačanje domaćih institucija, te je organizovala obuke o međunarodnim i evropskim standardima i mehanizmima borbe protiv diskriminacije za više od 1.300 sudija i sudskog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana