Сахрањен Миломир Ковач - свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

Срна
Сахрањен Миломир Ковач - свјетска ветерина остала без једног од водећих стручњака

ФОЧА- На гробљу Бараковац у Фочи данас је сахрањен Миломир Ковач, московски професор и један од водећих свјетских ветеринарских хирурга, који је преминуио у 60. години у Москви, гдје је живио и радио.

На комемроацији, која је у организацији општине Фоча одржана у сали Градског позоришта, истакнуто је да је Ковач кренуо из Фоче и досегао највеће висине у области ветеринарске медицине у којој је његово име уписано златним словима.

Замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић подсјетила је да су Ковача животне околности и бриљантан стваралачки рад, након студија у Сарајеву и стицања титуле доктора ветеринарских наука у Београду, одвеле у Њемачку гдје је сврстан у најбоље ветеринаре и хирурге, поставши водећи стручњак на престижним клиникама за болести коња и постижући планетарно познате резултате у дијагностици и лијечењу коња.

"Знање и непрестан научноистраживачки рад овог сина Фоче, а у свијету познатог, довели су до тога да је до најтананијих открића развио дијагностику и лијечење кардиоваскуларних, респираторних, гастроинтестиналних и ортопедских болести ових племенитих животиња. Мало је успјешних у овој науци који су толико дали бољем животу и лијечењу животиње која је толико помогла човјеку", рекла је Рашевићева.

Она је навела да га је даљи пут водио у Москву, а да ће га свјетска ветеринарска наука памтити по великим дјелима у хирургији и бројним операцијама које је радио на дигестивном тракту коња, те да је ветеринарским нараштајима оставио пет књига и на десетине научних радова који су велики ослонац даљем развоју ветеринарске медицине. На комеморацији је речено да је Ковач био почасни професор Московске државне академије ветеринарске медицине и биотехнологије и да је добитник најпрестижнијег признања у ветеринарској медицини у Руској федерацији "Златни скалпел" за увођење иновативних технологија у праксу руске ветеринарске медицине.

У име Ветеринарске коморе Републике Српске, Филип Перишић је истакао да је Миломир Ковач прије свега био велики човјек, чији су бројни научни радови оставили дубок траг у свјетској научној заједници.

"Његова богата биографија вриједна је дивљењу сваког ветеринара, доктора ветеринарских наука и свакога ко ради у интересу заједничког добра. Његовим одласком, ветеринарско научно друштво изгубило је много, међутим , ако свако од нас у свом раду примијени дио његовог опуса учиниће промјене на боље", рекао је Перишић.

Марија Чанчар, која је говорила у име породице Ковач, рекла је да смрћу овог угледног научника и московског професора затворена књига богатог садржаја, пуна добрих, племенитих дјела. Чанчарева је подсјетила да је Миломир енергично и посвећено приступао свим изазовима, те да је био рођени побједник.

"Његова енергија и побједнички дух били су покретач за све који су га познавали, био је горостас скромности, поштења и човјечности, изузетна морална вертикала, увијек на страни слабијих. Оставио нас је када је и те како био потребан својој мајци, сестри, кћеркама, студентима, пријатељима, колегама. Изнад свега, остала је дубока празнина и огромна туга", рекла је она. Миломир Ковач рођен је 21. октобра 1962. године у Фочи, гдје је завршио Средњу медицинску школу као најбољи ученик генерације.

Дипломирао је на Ветеринарском факултету Универзитета у Сарајеву 1987, са просјечном оцјеном од 9,27 и као најбољи студент генерације награђен је златном медаљом Универзитета у Сарајеву. Од 1987. до 1992. године радио је као асистент на Катедри за патолошку физиологију Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву, а титулу доктора ветеринарских наука стекао је у Београду на Ветеринарском факултету 1993. године.

Од 1995. до 2007. радио је као научни сарадник и хирург у двије водеће ветеринарске клинике у Њемачкој за болести коња, гдје је развио научноистраживачки рад и постигао свјетске резултате у тој области. У Москву прелази 2007. и ради као главни специјалиста и хирург ветеринарне клинике "Нови век".

Звање академика Краљевске српске академије иновационих наука у Београду добио је 2016. године. Написао је пет књига о болестима коња и публиковао као главни аутор више од 70 научних радова из области ветеринарне медицине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана