Sahranjen Milomir Kovač - svjetska veterina ostala bez jednog od vodećih stručnjaka

Srna
Sahranjen Milomir Kovač - svjetska veterina ostala bez jednog od vodećih stručnjaka

FOČA- Na groblju Barakovac u Foči danas je sahranjen Milomir Kovač, moskovski profesor i jedan od vodećih svjetskih veterinarskih hirurga, koji je preminuio u 60. godini u Moskvi, gdje je živio i radio.

Na komemroaciji, koja je u organizaciji opštine Foča održana u sali Gradskog pozorišta, istaknuto je da je Kovač krenuo iz Foče i dosegao najveće visine u oblasti veterinarske medicine u kojoj je njegovo ime upisano zlatnim slovima.

Zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević podsjetila je da su Kovača životne okolnosti i briljantan stvaralački rad, nakon studija u Sarajevu i sticanja titule doktora veterinarskih nauka u Beogradu, odvele u Njemačku gdje je svrstan u najbolje veterinare i hirurge, postavši vodeći stručnjak na prestižnim klinikama za bolesti konja i postižući planetarno poznate rezultate u dijagnostici i liječenju konja.

"Znanje i neprestan naučnoistraživački rad ovog sina Foče, a u svijetu poznatog, doveli su do toga da je do najtananijih otkrića razvio dijagnostiku i liječenje kardiovaskularnih, respiratornih, gastrointestinalnih i ortopedskih bolesti ovih plemenitih životinja. Malo je uspješnih u ovoj nauci koji su toliko dali boljem životu i liječenju životinje koja je toliko pomogla čovjeku", rekla je Raševićeva.

Ona je navela da ga je dalji put vodio u Moskvu, a da će ga svjetska veterinarska nauka pamtiti po velikim djelima u hirurgiji i brojnim operacijama koje je radio na digestivnom traktu konja, te da je veterinarskim naraštajima ostavio pet knjiga i na desetine naučnih radova koji su veliki oslonac daljem razvoju veterinarske medicine. Na komemoraciji je rečeno da je Kovač bio počasni profesor Moskovske državne akademije veterinarske medicine i biotehnologije i da je dobitnik najprestižnijeg priznanja u veterinarskoj medicini u Ruskoj federaciji "Zlatni skalpel" za uvođenje inovativnih tehnologija u praksu ruske veterinarske medicine.

U ime Veterinarske komore Republike Srpske, Filip Perišić je istakao da je Milomir Kovač prije svega bio veliki čovjek, čiji su brojni naučni radovi ostavili dubok trag u svjetskoj naučnoj zajednici.

"Njegova bogata biografija vrijedna je divljenju svakog veterinara, doktora veterinarskih nauka i svakoga ko radi u interesu zajedničkog dobra. Njegovim odlaskom, veterinarsko naučno društvo izgubilo je mnogo, međutim , ako svako od nas u svom radu primijeni dio njegovog opusa učiniće promjene na bolje", rekao je Perišić.

Marija Čančar, koja je govorila u ime porodice Kovač, rekla je da smrću ovog uglednog naučnika i moskovskog profesora zatvorena knjiga bogatog sadržaja, puna dobrih, plemenitih djela. Čančareva je podsjetila da je Milomir energično i posvećeno pristupao svim izazovima, te da je bio rođeni pobjednik.

"Njegova energija i pobjednički duh bili su pokretač za sve koji su ga poznavali, bio je gorostas skromnosti, poštenja i čovječnosti, izuzetna moralna vertikala, uvijek na strani slabijih. Ostavio nas je kada je i te kako bio potreban svojoj majci, sestri, kćerkama, studentima, prijateljima, kolegama. Iznad svega, ostala je duboka praznina i ogromna tuga", rekla je ona. Milomir Kovač rođen je 21. oktobra 1962. godine u Foči, gdje je završio Srednju medicinsku školu kao najbolji učenik generacije.

Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1987, sa prosječnom ocjenom od 9,27 i kao najbolji student generacije nagrađen je zlatnom medaljom Univerziteta u Sarajevu. Od 1987. do 1992. godine radio je kao asistent na Katedri za patološku fiziologiju Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a titulu doktora veterinarskih nauka stekao je u Beogradu na Veterinarskom fakultetu 1993. godine.

Od 1995. do 2007. radio je kao naučni saradnik i hirurg u dvije vodeće veterinarske klinike u Njemačkoj za bolesti konja, gdje je razvio naučnoistraživački rad i postigao svjetske rezultate u toj oblasti. U Moskvu prelazi 2007. i radi kao glavni specijalista i hirurg veterinarne klinike "Novi vek".

Zvanje akademika Kraljevske srpske akademije inovacionih nauka u Beogradu dobio je 2016. godine. Napisao je pet knjiga o bolestima konja i publikovao kao glavni autor više od 70 naučnih radova iz oblasti veterinarne medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana