Русија савезнике не оставља "на цједилу"

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је данас у Београду да Русија показује политичку одлучност да се у пуном капацитету ангажује на Балкану, јер бранећи Србе на Балкану Русија штити и себе.

Ћеранић је рекао да је Русија на примјеру Републике Српске показала да предсједник Русије Владимир Путин није у празно поручивао још 2018. године да Москва "своје савезнике неће оставити на цједилу и да ће, ако буду нападнути, моментално реаговати".

"То Путиново упозорење као да је одзвањало након посљедње сједнице Савјета безбједности УН када Кристијану Шмиту није било дозвољено да се обрати, а у резолуцији којом се продужава мандат ЕУФОР-а, ОХР није остао ни у траговима. Русија је поново показала да савезнике неће оставити на цједилу, овога пута Србе, односно Републику Српску", рекао је Ћеранић на трибини "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности".

Он је нагласио да Русија показује и политичку одлучност да се у пуном капацитету ангажује на Балкану. "Бранећи Србе на Балкану, Русија уједно штити и себе. Јер, уколико НАТО успије да потопи српски корпус, пут према Кавказу је отворен у смислу прокси ратова, ратова на руској територији вођених туђим рукама. Све већ виђено", указао је Ћеранић.

Он је нагласио да се и пословично на Балкану суздржана Кина први пут успротивила САД поводом именовања Кристијана Шмита и била јасна на засједању у Њујорку.

Иако се из петних жила труде да српске званичнике оптуже за кршење Дејтонског споразума, што је стандардна замјена теза, Ћеранић је навео да је у Сарајеву све мање наде да би се нешто од наведеног могло догодити, уз напомену да је повратак на Дејтон, у име очувања БиХ, све што Срби траже.

Професор геополитике на Универзитету у Источном Сарајеву Срђан Перишић указао је да су Русија и Кина блокирањем Шмита у Савјету безбједности УН показале да су оне дио међународне заједнице, а не само Запад, односно САД и ЕУ.

"Резолуцијом је потврђено да се продужава мандат међународних војних снага /ЕУФОР-а/ које реализује ЕУ. Тиме су Русија и Кина спречиле помишљање да се у БиХ ангажују војне јединице НАТО-а као замена за ЕУФОР, што се као могућност помињало у западним политичким круговима, а активношћу Русије и Кине позиција Република Српска је додатно ојачана у актуелној кризи у БиХ", рекао је Перишић.

Према његовим ријечима, сада је јасно да је било какво рјешење кризе у БиХ немогуће без директног учешћа Русије и сагласности Кине и додатно разоткривено да САД, Велика Британија и Француска, односно Запад, немају водећу улогу у свијету да намећу рјешења.

"Хегемонија САД је завршена. Нестанак униполарног поретка, повратак Русије, и појава Кине, смањују могућност дјеловања САД на Балкану, без обзира што ће САД покушати да скрше отпор политике Српске. САД немају више снагу да намећу рјешења на Балкану – изузев да им то Бањалука и Београд дозволе", рекао је Перишић.

Професор међународних односа на Универзитету у Бањалуци Жељко Будимир изјавио је да су САД кључно утицале на процес реформе одбране у БиХ с циљем стварања заједничке војске и њене интеграције у НАТО, чиме би се наставио процес проширења НАТО алијансе на југоисток Европе, док су с друге стране Бошњаци у формирању Оружаних снага БиХ видјели прилику да се формира војна сила под њеном контролом и командом, ради стратешког одвраћања унутрашњег "непријатеља".

"Од оснивања до данас Оружане снаге БиХ нису у стању да испуне ниједну од мисија које су прописане Законом о одбрани БиХ, а као највећи успијех истиче се учешће у страним војним мисијама под НАТО командом. Република Српска је 2017. године донијела резолуцију о војној неутралности, која је противна свим стратешким документима из области одбране, гдје је НАТО циљ и сврха постојања Оружаних снага БиХ", указао је Будимир.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана