Rusija saveznike ne ostavlja "na cjedilu"

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je danas u Beogradu da Rusija pokazuje političku odlučnost da se u punom kapacitetu angažuje na Balkanu, jer braneći Srbe na Balkanu Rusija štiti i sebe.

Ćeranić je rekao da je Rusija na primjeru Republike Srpske pokazala da predsjednik Rusije Vladimir Putin nije u prazno poručivao još 2018. godine da Moskva "svoje saveznike neće ostaviti na cjedilu i da će, ako budu napadnuti, momentalno reagovati".

"To Putinovo upozorenje kao da je odzvanjalo nakon posljednje sjednice Savjeta bezbjednosti UN kada Kristijanu Šmitu nije bilo dozvoljeno da se obrati, a u rezoluciji kojom se produžava mandat EUFOR-a, OHR nije ostao ni u tragovima. Rusija je ponovo pokazala da saveznike neće ostaviti na cjedilu, ovoga puta Srbe, odnosno Republiku Srpsku", rekao je Ćeranić na tribini "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti".

On je naglasio da Rusija pokazuje i političku odlučnost da se u punom kapacitetu angažuje na Balkanu. "Braneći Srbe na Balkanu, Rusija ujedno štiti i sebe. Jer, ukoliko NATO uspije da potopi srpski korpus, put prema Kavkazu je otvoren u smislu proksi ratova, ratova na ruskoj teritoriji vođenih tuđim rukama. Sve već viđeno", ukazao je Ćeranić.

On je naglasio da se i poslovično na Balkanu suzdržana Kina prvi put usprotivila SAD povodom imenovanja Kristijana Šmita i bila jasna na zasjedanju u Njujorku.

Iako se iz petnih žila trude da srpske zvaničnike optuže za kršenje Dejtonskog sporazuma, što je standardna zamjena teza, Ćeranić je naveo da je u Sarajevu sve manje nade da bi se nešto od navedenog moglo dogoditi, uz napomenu da je povratak na Dejton, u ime očuvanja BiH, sve što Srbi traže.

Profesor geopolitike na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić ukazao je da su Rusija i Kina blokiranjem Šmita u Savjetu bezbjednosti UN pokazale da su one dio međunarodne zajednice, a ne samo Zapad, odnosno SAD i EU.

"Rezolucijom je potvrđeno da se produžava mandat međunarodnih vojnih snaga /EUFOR-a/ koje realizuje EU. Time su Rusija i Kina sprečile pomišljanje da se u BiH angažuju vojne jedinice NATO-a kao zamena za EUFOR, što se kao mogućnost pominjalo u zapadnim političkim krugovima, a aktivnošću Rusije i Kine pozicija Republika Srpska je dodatno ojačana u aktuelnoj krizi u BiH", rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, sada je jasno da je bilo kakvo rješenje krize u BiH nemoguće bez direktnog učešća Rusije i saglasnosti Kine i dodatno razotkriveno da SAD, Velika Britanija i Francuska, odnosno Zapad, nemaju vodeću ulogu u svijetu da nameću rješenja.

"Hegemonija SAD je završena. Nestanak unipolarnog poretka, povratak Rusije, i pojava Kine, smanjuju mogućnost djelovanja SAD na Balkanu, bez obzira što će SAD pokušati da skrše otpor politike Srpske. SAD nemaju više snagu da nameću rješenja na Balkanu – izuzev da im to Banjaluka i Beograd dozvole", rekao je Perišić.

Profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci Željko Budimir izjavio je da su SAD ključno uticale na proces reforme odbrane u BiH s ciljem stvaranja zajedničke vojske i njene integracije u NATO, čime bi se nastavio proces proširenja NATO alijanse na jugoistok Evrope, dok su s druge strane Bošnjaci u formiranju Oružanih snaga BiH vidjeli priliku da se formira vojna sila pod njenom kontrolom i komandom, radi strateškog odvraćanja unutrašnjeg "neprijatelja".

"Od osnivanja do danas Oružane snage BiH nisu u stanju da ispune nijednu od misija koje su propisane Zakonom o odbrani BiH, a kao najveći uspijeh ističe se učešće u stranim vojnim misijama pod NATO komandom. Republika Srpska je 2017. godine donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koja je protivna svim strateškim dokumentima iz oblasti odbrane, gdje je NATO cilj i svrha postojanja Oružanih snaga BiH", ukazao je Budimir.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana