Рајчевић: ЕТФ је перјаница универзитета

Срна
Рајчевић: ЕТФ је перјаница универзитета

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас да је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву један од најреферентнијих јединица и перјаница овог Универзитета.

Након састанка са деканом овог факултета Божидаром Поповићем и продеканима, Рајчевић је рекао новинарима да му је посебно задовољство било да чује да је ова високошколска установа у текућој академској години остварила за 30 одсто већи упис студената у односу на претходну годину. 

Он истиче да је то резултат заједничких напора Универзитета у Источном Сарајеву, односно Електротехничког факултета и ресорног министарства. 

"Овај факултет нуди атрактивне студијске програме који студентима обезбјеђују запослење одмах након студија, док Министарство, са своје стране, чини све да популарне мјере које смо увели кроз нове законе о високом образовању, као што је бесплатно школовање за све редовне студенте, дипринесе повећању броја студената на јавним универзитетима", рекао је Рајчевић. 

Он је изразио наду да ће се тај тренд наставити и да ће у првим уписним роковима бити уписан још већи број студената. 

На састаку је разговарано и о неопходној сарадњи науке и привреде, а Рајчевић је указао да Електротехнички факултет у том смислу може дати највише. 

"Чињеница да већ на четвртој години на појединим студијским програмима нема студената који већ нису стипендисти компанија из реалног сектора, довољно говори колико су тражени ти профили на тржишту рада", рекао је Рајчевић. 

Током разговора о студијском програму енергетике, закључено је да сарадња са предузећима из електроенергетског сектора, прије свега са "Електропривредом Републике Српске" мора бити више конкретизована. 

Рајчевић је најавио да ће наредне седмице организовати састанак менаџмената ЕТФ-а и "Електропривреде" како би била размотрена могућност да што више студената буде ангажовано у систему овог предузећа. 

Он каже да ће, као неко ко кроз реформу високог образовања потенцира што већу видљивост техничких наука и електротехничких факултета на оба јавна универзитета, дати допринос и помоћи да они добију мјесто које заслужују и да буду највидљивије јединице на јавним универзитетима. 

Захваливши Рајчевићу на посјети, декан Електротехничког факултета Божидар Поповић подсјетио је да је овај факултет прошле године уписало 87 бруцоша, а да ове године очекују 100 нових студената, чиме би подигли и капацитете факултета. 

"Факултет има добар кадар и јаку научну базу коју смо потврдили реализацијом великог броја пројеката, међу којима су и четири Еразмус пројекта и одлична сарадња са привредом и привредним субјектима", рекао је Поповић. 

Предатавници Елетротехничког факултета додјелили су ресорном министарству плакету "Инфотеха", научно-стручног симпозијума међународног карактера, који је недавно одржан на Јахорини.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана