Rajčević: ETF je perjanica univerziteta

Srna
Rajčević: ETF je perjanica univerziteta

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je danas da je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu jedan od najreferentnijih jedinica i perjanica ovog Univerziteta.

Nakon sastanka sa dekanom ovog fakulteta Božidarom Popovićem i prodekanima, Rajčević je rekao novinarima da mu je posebno zadovoljstvo bilo da čuje da je ova visokoškolska ustanova u tekućoj akademskoj godini ostvarila za 30 odsto veći upis studenata u odnosu na prethodnu godinu. 

On ističe da je to rezultat zajedničkih napora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Elektrotehničkog fakulteta i resornog ministarstva. 

"Ovaj fakultet nudi atraktivne studijske programe koji studentima obezbjeđuju zaposlenje odmah nakon studija, dok Ministarstvo, sa svoje strane, čini sve da popularne mjere koje smo uveli kroz nove zakone o visokom obrazovanju, kao što je besplatno školovanje za sve redovne studente, diprinese povećanju broja studenata na javnim univerzitetima", rekao je Rajčević. 

On je izrazio nadu da će se taj trend nastaviti i da će u prvim upisnim rokovima biti upisan još veći broj studenata. 

Na sastaku je razgovarano i o neophodnoj saradnji nauke i privrede, a Rajčević je ukazao da Elektrotehnički fakultet u tom smislu može dati najviše. 

"Činjenica da već na četvrtoj godini na pojedinim studijskim programima nema studenata koji već nisu stipendisti kompanija iz realnog sektora, dovoljno govori koliko su traženi ti profili na tržištu rada", rekao je Rajčević. 

Tokom razgovora o studijskom programu energetike, zaključeno je da saradnja sa preduzećima iz elektroenergetskog sektora, prije svega sa "Elektroprivredom Republike Srpske" mora biti više konkretizovana. 

Rajčević je najavio da će naredne sedmice organizovati sastanak menadžmenata ETF-a i "Elektroprivrede" kako bi bila razmotrena mogućnost da što više studenata bude angažovano u sistemu ovog preduzeća. 

On kaže da će, kao neko ko kroz reformu visokog obrazovanja potencira što veću vidljivost tehničkih nauka i elektrotehničkih fakulteta na oba javna univerziteta, dati doprinos i pomoći da oni dobiju mjesto koje zaslužuju i da budu najvidljivije jedinice na javnim univerzitetima. 

Zahvalivši Rajčeviću na posjeti, dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović podsjetio je da je ovaj fakultet prošle godine upisalo 87 brucoša, a da ove godine očekuju 100 novih studenata, čime bi podigli i kapacitete fakulteta. 

"Fakultet ima dobar kadar i jaku naučnu bazu koju smo potvrdili realizacijom velikog broja projekata, među kojima su i četiri Erazmus projekta i odlična saradnja sa privredom i privrednim subjektima", rekao je Popović. 

Predatavnici Eletrotehničkog fakulteta dodjelili su resornom ministarstvu plaketu "Infoteha", naučno-stručnog simpozijuma međunarodnog karaktera, koji je nedavno održan na Jahorini.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana