Рај за риболовце и љубитеље природе

СРНА
Рај за риболовце и љубитеље природе

ШАМАЦ - Бара Тишина на подручју општине Шамац, једина у континенталном дијелу БиХ, представља рај за риболовце и љубитеље природе, спој савременог и традиционалног у очуваној природи Посавине, изјавила је начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ведрана Михаљчић поводом Свјетског дана мочвара који се обиљежава данас.

"Општина Шамац као управљач заштићеног станишта `Тишина` је кроз пројекат `Сјеверна капија` омогућила финансијску подршку за радове одмуљавања баре у дужини од око 300 метара који су извршени крајем прошле године ради продубљивања канала и обезбјеђивања протока воде", рекла је Михаљчићева Срни.

Она је напоменула да је у оквиру истог пројекта постављен видиковац за посматрање птица.

"Општина је прошле године поставила дјечије игралиште недалеко од самог водног подручја. То су почетни инфраструктурни радови на овом подручју. У наредном периоду планирано је да се настави продубљивање канала, након што се сачини план ревитализације, чија је израда у почетној фази", каже Михаљчићева.

Она је подсјетила да је у току 2022. године усвојен План управљања заштићеним стаништем "Тишина" којим су дефинисане активности за наредних 10 година.

"Кроз пројекат `Учешће локалне заједнице у развоју и промоцији заштићеног станишта `Тишина` одлуком начелника општине формиран је Савјет заштићеног станишта који броји девет чланова, а чине га представници управљача, мјесних заједница Турсиновац и Тишина, локалних невладиних удружења и привредника", навела је Михаљчићева.

Према њеним ријечима, израђена је и интернет страница Заштићеног станишта "Тишина" /зс-тисина.цом/ на којој се могу видјети све актуелности у вези са овим заштићеним подручјем.

Михаљчићева каже да је у изради и брошура која ће представљати личну карту овог мочварно-барског комплекса.

На подручју општине Шамац у сливу ријеке Саве налази се једно од данас малобројних континенталних природних влажних станишта које је 2019. године одлуком Владе Републике Српске проглашено заштићеним стаништем.

То је мочварно-барски комплекс који чине мочваре и баре Мала Тишина, Велика Тишина и Жандрак. Ово заштићено станиште има важну улогу, како за бројне биљне и животињске врсте, тако и за хидролошку стабилност и заштиту од поплава.

Укупна површина заштићеног станишта "Тишина" је 196,49 хектара. До сада је на овом подручју регистровано 130 врста птица, 21 врста риба и око 175 врста биљака од којих су већина водене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана