Raj za ribolovce i ljubitelje prirode

SRNA
Raj za ribolovce i ljubitelje prirode

ŠAMAC - Bara Tišina na području opštine Šamac, jedina u kontinentalnom dijelu BiH, predstavlja raj za ribolovce i ljubitelje prirode, spoj savremenog i tradicionalnog u očuvanoj prirodi Posavine, izjavila je načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Vedrana Mihaljčić povodom Svjetskog dana močvara koji se obilježava danas.

"Opština Šamac kao upravljač zaštićenog staništa `Tišina` je kroz projekat `Sjeverna kapija` omogućila finansijsku podršku za radove odmuljavanja bare u dužini od oko 300 metara koji su izvršeni krajem prošle godine radi produbljivanja kanala i obezbjeđivanja protoka vode", rekla je Mihaljčićeva Srni.

Ona je napomenula da je u okviru istog projekta postavljen vidikovac za posmatranje ptica.

"Opština je prošle godine postavila dječije igralište nedaleko od samog vodnog područja. To su početni infrastrukturni radovi na ovom području. U narednom periodu planirano je da se nastavi produbljivanje kanala, nakon što se sačini plan revitalizacije, čija je izrada u početnoj fazi", kaže Mihaljčićeva.

Ona je podsjetila da je u toku 2022. godine usvojen Plan upravljanja zaštićenim staništem "Tišina" kojim su definisane aktivnosti za narednih 10 godina.

"Kroz projekat `Učešće lokalne zajednice u razvoju i promociji zaštićenog staništa `Tišina` odlukom načelnika opštine formiran je Savjet zaštićenog staništa koji broji devet članova, a čine ga predstavnici upravljača, mjesnih zajednica Tursinovac i Tišina, lokalnih nevladinih udruženja i privrednika", navela je Mihaljčićeva.

Prema njenim riječima, izrađena je i internet stranica Zaštićenog staništa "Tišina" /zs-tisina.com/ na kojoj se mogu vidjeti sve aktuelnosti u vezi sa ovim zaštićenim područjem.

Mihaljčićeva kaže da je u izradi i brošura koja će predstavljati ličnu kartu ovog močvarno-barskog kompleksa.

Na području opštine Šamac u slivu rijeke Save nalazi se jedno od danas malobrojnih kontinentalnih prirodnih vlažnih staništa koje je 2019. godine odlukom Vlade Republike Srpske proglašeno zaštićenim staništem.

To je močvarno-barski kompleks koji čine močvare i bare Mala Tišina, Velika Tišina i Žandrak. Ovo zaštićeno stanište ima važnu ulogu, kako za brojne biljne i životinjske vrste, tako i za hidrološku stabilnost i zaštitu od poplava.

Ukupna površina zaštićenog staništa "Tišina" je 196,49 hektara. Do sada je na ovom području registrovano 130 vrsta ptica, 21 vrsta riba i oko 175 vrsta biljaka od kojih su većina vodene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana