Припреме у "Зетри" за почетак вакцинације старије популације

Срна
Припреме у "Зетри" за почетак вакцинације старије популације

САРАЈЕВО - Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић посјетио је данас Олимпијску дворану "Зетра" у којој се одржава тренинг тимова и провјера функционалности система имунизације која би званично требало да почне од сриједе, 21. априла.

Вранић је навео да ће у првој фази бити вакцинисана лица старија од 75 година, за шта је намијењено 10.000 доза вакцина.

"До сада имамо око 70.000 пријављених, а за прву фазу око 7.500 старијих од 75 година. Мислим да ће овај број вакцина бити довољан за прву фазу. На располагању имамо донацију од 10.000 доза из Србије, са обећањем још 10.000 за ревакцинацију, затим 3.000 кинеских вакцина", рекао је новинарима Вранић.

Он је додао да ће грађани на располагању имати вакцине "астра зенека" и "синовак", а према процјенама на 30 пунктова за вакцинацију дневно ће се моћи вакцинисати 2.000 лица.

"Све је спремно, данас смо извршили симулацију. Сваки дан је ангажовано 125 радника средњег медицинског кадра. Десет љекара ће бити присутно и по два инжењера електротехнике. У сваком моменту ћемо имати могућност дјеловања, у случају квара имаћемо човјека спремног да интервенише", рекао је Вранић, преносе федерални медији.

Он је напоменуо да ће вакцинација трајати отприлике од 20 до 25 минута по особи, те да је важно да сви који буду на пријемном пункту кажу да ли имају алергијске реакције или болести.

Путем апликације Завода здравственог осигурања, оног момента када се особа вакцинише, уписују се врста вакцине и вријеме, те похрањује у сервер, рекао је Вранић и додао да вакцинисано лице добија бар-код, као "ковид пасош" који ће бити провјерљив на сваком граничном прелазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана