Pripreme u "Zetri" za početak vakcinacije starije populacije

Srna
Pripreme u "Zetri" za početak vakcinacije starije populacije

SARAJEVO - Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić posjetio je danas Olimpijsku dvoranu "Zetra" u kojoj se održava trening timova i provjera funkcionalnosti sistema imunizacije koja bi zvanično trebalo da počne od srijede, 21. aprila.

Vranić je naveo da će u prvoj fazi biti vakcinisana lica starija od 75 godina, za šta je namijenjeno 10.000 doza vakcina.

"Do sada imamo oko 70.000 prijavljenih, a za prvu fazu oko 7.500 starijih od 75 godina. Mislim da će ovaj broj vakcina biti dovoljan za prvu fazu. Na raspolaganju imamo donaciju od 10.000 doza iz Srbije, sa obećanjem još 10.000 za revakcinaciju, zatim 3.000 kineskih vakcina", rekao je novinarima Vranić.

On je dodao da će građani na raspolaganju imati vakcine "astra zeneka" i "sinovak", a prema procjenama na 30 punktova za vakcinaciju dnevno će se moći vakcinisati 2.000 lica.

"Sve je spremno, danas smo izvršili simulaciju. Svaki dan je angažovano 125 radnika srednjeg medicinskog kadra. Deset ljekara će biti prisutno i po dva inženjera elektrotehnike. U svakom momentu ćemo imati mogućnost djelovanja, u slučaju kvara imaćemo čovjeka spremnog da interveniše", rekao je Vranić, prenose federalni mediji.

On je napomenuo da će vakcinacija trajati otprilike od 20 do 25 minuta po osobi, te da je važno da svi koji budu na prijemnom punktu kažu da li imaju alergijske reakcije ili bolesti.

Putem aplikacije Zavoda zdravstvenog osiguranja, onog momenta kada se osoba vakciniše, upisuju se vrsta vakcine i vrijeme, te pohranjuje u server, rekao je Vranić i dodao da vakcinisano lice dobija bar-kod, kao "kovid pasoš" koji će biti provjerljiv na svakom graničnom prelazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana