Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода: Нови садржаји обогаћују знање ђака

Данијела Бајић
Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода: Нови садржаји обогаћују знање ђака

Увођењем нових предмета и садржаја у ниже разреде основних школа, који ће ђаке дочекати на јесен, желимо да подигнемо квалитет образовања на још виши ниво, те обогатимо знање ученика.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић и додао да ће у склопу физичког за четврти и пети разред од наредне године бити и здравствено васпитање, јер дјеца у том узрасту имају проблема са кичмом и слично, а своје мјесто ће имати и лекције из шаха.

- Од наредне године промјена ће, између осталог, бити у шестом разреду, гдје ће број часова историје са једног бити повећан на два, јер је у питању предмет од националног значаја, с тим да ћемо демократију пребацити у девети разред. Осим тога, једна од новина у основном васпитању и образовању јесте предмет дигитални свијет, који ће на јесен добити ђаци другог разреда - казао је Дамјановић и истакао да ће ђаци петог разреда на јесен имати интегрисани предмет природа и друштво.

ГЛАС: Реформе би требало да буду спроведене и у средњем васпитању и образовању. Шта је то што средњошколци могу очекивати на јесен?

ДАМЈАНОВИЋ: Републички педагошки завод је још прошле године урадио стандарде за свих 106 занимања и нове наставне планове за прве разреде. Стручни тимови сад раде програме за друге разреде и тако ће постепено ићи из године у годину. Што се тиче гимназија, посљедње промјене су рађене прије десет година. С обзиром на њихов значај, поново смо ушли у реформе, јер држава која жели да има добру перспективу мора да мисли и на опште образовање. Директори гимназија су истакли да се о изборним предметима мора размишљати на другачији начин, као и о завршном испиту у четвртом разреду.

ГЛАС: Ученици у Српској би у септембру требало да добију и нове уџбенике, какво је тренутно стање на том пољу?

ДАМЈАНОВИЋ: Основцима ће од септембра на располагању бити нови уџбеници, који су прилагођени новим наставним плановима и програмима. Посебно нас радује што ће на јесен,  први пут, нове уџбенике имати и ученици средњих школа за стручне предмете. У октобру ћемо предложити израду још неких нових уџбеника, између осталог, за предмете дигитални свијет и природа и друштво. Оно што је јако значајно је и то што смо ове године први пут имали Правилник о стандардима писања уџбеника, са много више критеријумима за ауторе, а који је урадило Министарство просвјете  и културе и Републички педагошки завод.

ГЛАС: Да ли ће, имајући у виду све ове промјене у наставном плану и програму, бити потребно усавршавање наставног кадра?

ДАМЈАНОВИЋ: Стручно усавршавање наставног кадра за све ово што радимо је, свакако, неопходно. Узимајући то у обзир, са надлежним министарством смо се већ договорили да се изради правилник о стручном усавршавању наставника, директора и стручних сарадника, а у плану је и припрема каталога који ће допринијети квалитетнијем извођењу наставе.

Национални значај

ГЛАС: Докле се стигло са иницијативом о усклађивању предмета од националног значаја, односно српског језика и књижевности, историје, географије, музичког васпитања и ликовне култура са обје стране Дрине?

ДАМЈАНОВИЋ: Програми од националног значаја са Србијом су усклађени, разлике су мале, што ћемо избалансирати у наредном периоду. Наш циљ је да ученици у Србији много више уче о Српској, распаду Југославије, грађанском рату у БиХ, Дејтонском споразуму, постдејтонском развоју Српске, као што ми већ учимо све оно што је битно за народ са друге стране Дрине. У намјери да олакшамо, између осталог, наставницима који предају предмет од националног значаја, завод је припремио савремени приручник који ће од септембра бити доступан на нашем сајту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана