Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda: Novi sadržaji obogaćuju znanje đaka

Danijela Bajić
Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda: Novi sadržaji obogaćuju znanje đaka

Uvođenjem novih predmeta i sadržaja u niže razrede osnovnih škola, koji će đake dočekati na jesen, želimo da podignemo kvalitet obrazovanja na još viši nivo, te obogatimo znanje učenika.

Rekao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović i dodao da će u sklopu fizičkog za četvrti i peti razred od naredne godine biti i zdravstveno vaspitanje, jer djeca u tom uzrastu imaju problema sa kičmom i slično, a svoje mjesto će imati i lekcije iz šaha.

- Od naredne godine promjena će, između ostalog, biti u šestom razredu, gdje će broj časova istorije sa jednog biti povećan na dva, jer je u pitanju predmet od nacionalnog značaja, s tim da ćemo demokratiju prebaciti u deveti razred. Osim toga, jedna od novina u osnovnom vaspitanju i obrazovanju jeste predmet digitalni svijet, koji će na jesen dobiti đaci drugog razreda - kazao je Damjanović i istakao da će đaci petog razreda na jesen imati integrisani predmet priroda i društvo.

GLAS: Reforme bi trebalo da budu sprovedene i u srednjem vaspitanju i obrazovanju. Šta je to što srednjoškolci mogu očekivati na jesen?

DAMJANOVIĆ: Republički pedagoški zavod je još prošle godine uradio standarde za svih 106 zanimanja i nove nastavne planove za prve razrede. Stručni timovi sad rade programe za druge razrede i tako će postepeno ići iz godine u godinu. Što se tiče gimnazija, posljednje promjene su rađene prije deset godina. S obzirom na njihov značaj, ponovo smo ušli u reforme, jer država koja želi da ima dobru perspektivu mora da misli i na opšte obrazovanje. Direktori gimnazija su istakli da se o izbornim predmetima mora razmišljati na drugačiji način, kao i o završnom ispitu u četvrtom razredu.

GLAS: Učenici u Srpskoj bi u septembru trebalo da dobiju i nove udžbenike, kakvo je trenutno stanje na tom polju?

DAMJANOVIĆ: Osnovcima će od septembra na raspolaganju biti novi udžbenici, koji su prilagođeni novim nastavnim planovima i programima. Posebno nas raduje što će na jesen,  prvi put, nove udžbenike imati i učenici srednjih škola za stručne predmete. U oktobru ćemo predložiti izradu još nekih novih udžbenika, između ostalog, za predmete digitalni svijet i priroda i društvo. Ono što je jako značajno je i to što smo ove godine prvi put imali Pravilnik o standardima pisanja udžbenika, sa mnogo više kriterijumima za autore, a koji je uradilo Ministarstvo prosvjete  i kulture i Republički pedagoški zavod.

GLAS: Da li će, imajući u vidu sve ove promjene u nastavnom planu i programu, biti potrebno usavršavanje nastavnog kadra?

DAMJANOVIĆ: Stručno usavršavanje nastavnog kadra za sve ovo što radimo je, svakako, neophodno. Uzimajući to u obzir, sa nadležnim ministarstvom smo se već dogovorili da se izradi pravilnik o stručnom usavršavanju nastavnika, direktora i stručnih saradnika, a u planu je i priprema kataloga koji će doprinijeti kvalitetnijem izvođenju nastave.

Nacionalni značaj

GLAS: Dokle se stiglo sa inicijativom o usklađivanju predmeta od nacionalnog značaja, odnosno srpskog jezika i književnosti, istorije, geografije, muzičkog vaspitanja i likovne kultura sa obje strane Drine?

DAMJANOVIĆ: Programi od nacionalnog značaja sa Srbijom su usklađeni, razlike su male, što ćemo izbalansirati u narednom periodu. Naš cilj je da učenici u Srbiji mnogo više uče o Srpskoj, raspadu Jugoslavije, građanskom ratu u BiH, Dejtonskom sporazumu, postdejtonskom razvoju Srpske, kao što mi već učimo sve ono što je bitno za narod sa druge strane Drine. U namjeri da olakšamo, između ostalog, nastavnicima koji predaju predmet od nacionalnog značaja, zavod je pripremio savremeni priručnik koji će od septembra biti dostupan na našem sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana