Повратницима у УСК и Ливањски кантон омогућено лијечење у Српској

М. Л.
Повратницима у УСК и Ливањски кантон омогућено лијечење у Српској

БАЊАЛУКА - У циљу унапређења здравствене заштите повратника у Унско-сански и Ливањски кантон у ФБиХ данас је у Бањалуци потписан протокол о лијечењу пацијената из локалних заједница та два кантона у здравственим установама у Републици Српској.

Протокол су потписали министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, директор Центра за подршку повратницима у УСК Немања Давидовић, начелници општина Гламоч Небојша Радивојша,Босанско Грахово Урош Ђуран и Дрвар Душица Рунић, те представници здравствених установа у Бањалуци и Приједору

Овим је пацијентима који здравствену заштиту на примарном нивоу остварују у домовима здравља Босански Петровац, Сански Мост, Босанска Крупа и Бихаћ омогућено да здравствену заштиту на секундарном нивоу остварују у Универзитетском клиником центру Републике Српске у Бањалуци и Болници "Др Младен Стојановић" у Приједору.

Давидовић је изразио задовољство што су и повратници у УСК након пет година добили прилику да се лијече у Српској.

- Надам се да им болничко лијечење неће никада затребати али желим да знају да од сад имају једнаке могућности лијечења као и становници Републике Српске. Заиста нам је драго када за све наше иницијативе које долазе из УСК овдје пронађемо разумијевање и плодно тло за њихову реализацију  - истакао је Давидовић, који је и предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац.

Он је  захвалио министру Шеранићу и Влади Српске на подршци.

Пацијентима који здравствену заштиту на примарном нивоу остварују у домовима здравља Дрвар, Грахово и Гламоч биће омогућено да здравствену заштиту на секундарном нивоу остварују у УКЦ-у.

Шеранићу је истакао да ће Републички секретаријат у оквиру свог буџета на годишњем нивоу за ова два кантона издвајати по 150.000 марака

-Пивратници у та два кантона ће на основу упутница излокалних домова здравља моћи да остваре здравствену заштиту у УКЦ-у и Болници у Приједору, а коју ће финансирати на овај начин Република Српска- појаснио је Шеранић.

Чордаш је казао да је важно да се сви повратници осјећају сигурно када се врате на огњишта са којих су прогнани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана