Povratnicima u USK i Livanjski kanton omogućeno liječenje u Srpskoj

M. L.
Povratnicima u USK i Livanjski kanton omogućeno liječenje u Srpskoj

BANjALUKA - U cilju unapređenja zdravstvene zaštite povratnika u Unsko-sanski i Livanjski kanton u FBiH danas je u Banjaluci potpisan protokol o liječenju pacijenata iz lokalnih zajednica ta dva kantona u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

Protokol su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, direktor Centra za podršku povratnicima u USK Nemanja Davidović, načelnici opština Glamoč Nebojša Radivojša,Bosansko Grahovo Uroš Đuran i Drvar Dušica Runić, te predstavnici zdravstvenih ustanova u Banjaluci i Prijedoru

Ovim je pacijentima koji zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou ostvaruju u domovima zdravlja Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać omogućeno da zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou ostvaruju u Univerzitetskom klinikom centru Republike Srpske u Banjaluci i Bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Davidović je izrazio zadovoljstvo što su i povratnici u USK nakon pet godina dobili priliku da se liječe u Srpskoj.

- Nadam se da im bolničko liječenje neće nikada zatrebati ali želim da znaju da od sad imaju jednake mogućnosti liječenja kao i stanovnici Republike Srpske. Zaista nam je drago kada za sve naše inicijative koje dolaze iz USK ovdje pronađemo razumijevanje i plodno tlo za njihovu realizaciju  - istakao je Davidović, koji je i predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac.

On je  zahvalio ministru Šeraniću i Vladi Srpske na podršci.

Pacijentima koji zdravstvenu zaštitu na primarnom nivou ostvaruju u domovima zdravlja Drvar, Grahovo i Glamoč biće omogućeno da zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou ostvaruju u UKC-u.

Šeraniću je istakao da će Republički sekretarijat u okviru svog budžeta na godišnjem nivou za ova dva kantona izdvajati po 150.000 maraka

-Pivratnici u ta dva kantona će na osnovu uputnica izlokalnih domova zdravlja moći da ostvare zdravstvenu zaštitu u UKC-u i Bolnici u Prijedoru, a koju će finansirati na ovaj način Republika Srpska- pojasnio je Šeranić.

Čordaš je kazao da je važno da se svi povratnici osjećaju sigurno kada se vrate na ognjišta sa kojih su prognani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana