Порибљене притоке Дрине у Братунцу и Сребреници

Срна
Порибљене притоке Дрине у Братунцу и Сребреници

БРАТУНАЦ/СРЕБРЕНИЦА - Представници Спортско-риболовног савеза Републике Српске, у сарадњи са спортско-роболовним удружењима “Дрина” из Братунца и “Младица” из Сребренице извршили су данас порибљавање притока Дрине у ове двије општине.

По 15.000 јединки поточне пастрмке пуштено је у ријечне токове у братуначкој и сребреничкој општини.

Секретар Спортско-риболовног савеза Републике Српске Биљана Петровић рекла је Срни да је порибљавање обављено јединкама дужине од 12 до 18 центиметара, укупне тежине око 450 до 500 килограма.

Петровићева је апеловала да рибари ову рибу не изловљавају све док не нарасте на око 30 центиметара, односно док не прође барем једно мријешћење, да би се размножила и да би био очуван рибљи фонд у ријекама.

“То је и сврха порибљавања. Желимо да имамо што више ријека богатих рибом, да би се достигао пуни ријечни рибљи капацитет, што би омогућило спортским риболовцима и другим званичним органима да промовишу риболов на води, ријеке и градове кроз које протичу, као и туризам”, рекла је Петровићева.

Она је навела да је Спортско-риболовни савез Републике Српске прихватио позив Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да буде сарадник у овом пројекту порибљавања ријека.

Грант координатор на пројекту управљања сливом ријеке Дрине западног Балкана Далибор Врховац рекао је да се пројекат финансира средствима Свјетске банке.

“Влада Републике Српске, односно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске - јединице за координацију пољопривредних пројеката, реализује овај пројекат порибљавања, за који су добијена грант средства”, појаснио је Врховац.

Врховац је истакао да ће данас у водотокове на подручју града Зворника и општина Милићи, Братунац и Сребреница бити убачено око 50.000 јединки поточне пастрмке у вриједности око 30.000 КМ.

Он је рекао да је ова количина рибе, чија укупна тежина износи 2,5 тона, распоређена према приједлогу спортско-риболовних удружења ових локалних заједница и да је ријеч о риби изузетног квалитета.

Секретар спортско-риболовног друштва “Дрина” из Братунца Драгиша Јовановић рекао је да су порибљене Лозничка, Грабовичка, Слапашничка и Факовићка ријека у братуначкој општини, што значи њихов препород.

“Рибарско удружење са члановима треба посебно да обрати пажњу да се, што је више могуће, сачува рибљи фонд од криволова или штеточина, да штитимо ријеке од загађивања и отпада и да се омогући да се риба размножи и опстане”, рекао је Јовановић.

У сребреничкој општини у току је порибљавање поточном пастрмком Бујаковићке ријеке и Зеленог Јадра.

Власник фирме “Еко зона угарски брзаци” Остоја Верић из Кнежева, од којег је риба купљена, рекао је да се бави производњом млађи и конзумне поточне и калифорнијске пастрмке.

Он је додао да, као произвођач и добављач ове рибе, порибљава готово све водотокове Дунавског слива на подручју БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана