Poribljene pritoke Drine u Bratuncu i Srebrenici

Srna
Poribljene pritoke Drine u Bratuncu i Srebrenici

BRATUNAC/SREBRENICA - Predstavnici Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske, u saradnji sa sportsko-robolovnim udruženjima “Drina” iz Bratunca i “Mladica” iz Srebrenice izvršili su danas poribljavanje pritoka Drine u ove dvije opštine.

Po 15.000 jedinki potočne pastrmke pušteno je u riječne tokove u bratunačkoj i srebreničkoj opštini.

Sekretar Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske Biljana Petrović rekla je Srni da je poribljavanje obavljeno jedinkama dužine od 12 do 18 centimetara, ukupne težine oko 450 do 500 kilograma.

Petrovićeva je apelovala da ribari ovu ribu ne izlovljavaju sve dok ne naraste na oko 30 centimetara, odnosno dok ne prođe barem jedno mriješćenje, da bi se razmnožila i da bi bio očuvan riblji fond u rijekama.

“To je i svrha poribljavanja. Želimo da imamo što više rijeka bogatih ribom, da bi se dostigao puni riječni riblji kapacitet, što bi omogućilo sportskim ribolovcima i drugim zvaničnim organima da promovišu ribolov na vodi, rijeke i gradove kroz koje protiču, kao i turizam”, rekla je Petrovićeva.

Ona je navela da je Sportsko-ribolovni savez Republike Srpske prihvatio poziv Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da bude saradnik u ovom projektu poribljavanja rijeka.

Grant koordinator na projektu upravljanja slivom rijeke Drine zapadnog Balkana Dalibor Vrhovac rekao je da se projekat finansira sredstvima Svjetske banke.

“Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske - jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, realizuje ovaj projekat poribljavanja, za koji su dobijena grant sredstva”, pojasnio je Vrhovac.

Vrhovac je istakao da će danas u vodotokove na području grada Zvornika i opština Milići, Bratunac i Srebrenica biti ubačeno oko 50.000 jedinki potočne pastrmke u vrijednosti oko 30.000 KM.

On je rekao da je ova količina ribe, čija ukupna težina iznosi 2,5 tona, raspoređena prema prijedlogu sportsko-ribolovnih udruženja ovih lokalnih zajednica i da je riječ o ribi izuzetnog kvaliteta.

Sekretar sportsko-ribolovnog društva “Drina” iz Bratunca Dragiša Jovanović rekao je da su poribljene Loznička, Grabovička, Slapašnička i Fakovićka rijeka u bratunačkoj opštini, što znači njihov preporod.

“Ribarsko udruženje sa članovima treba posebno da obrati pažnju da se, što je više moguće, sačuva riblji fond od krivolova ili štetočina, da štitimo rijeke od zagađivanja i otpada i da se omogući da se riba razmnoži i opstane”, rekao je Jovanović.

U srebreničkoj opštini u toku je poribljavanje potočnom pastrmkom Bujakovićke rijeke i Zelenog Jadra.

Vlasnik firme “Eko zona ugarski brzaci” Ostoja Verić iz Kneževa, od kojeg je riba kupljena, rekao je da se bavi proizvodnjom mlađi i konzumne potočne i kalifornijske pastrmke.

On je dodao da, kao proizvođač i dobavljač ove ribe, poribljava gotovo sve vodotokove Dunavskog sliva na području BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana