Пацијенткињи из Требиња одстранили тумор тежак 16 килограма

Милош Васиљевић
Пацијенткињи из Требиња одстранили тумор тежак 16 килограма

ТРЕБИЊЕ - Познати бањалучки гинеколог Ненад Лучић, уз подршку љекара из требињске болнице, успјешно је одстранио тумор тежак више од 16 килограма пацијенткињи В. Г. (59) из Требиња.

Ријеч је о изузетно сложеном оперативном захвату, који је трајао нешто више од четири сата, потврдио је за "Глас Српске" Лучић.

- Тумор, димензија 60х40 центиметара, заузимао је простор од мале карлице преко цијелог абдомена све до плућне марамице, вршећи притисак на остале органе - прича Лучић. Ријеч је о госпођи која је имала тумор на лијевом јајнику и интересантно је, каже, да се није жалила да има тегобе.

- То је мени потврдила и дан прије саме операције, која је обављена у прошли четвртак. Тумор је био у прираслицама са сусједним органима, цријевима и оментумом, био је налијепљен и на желудац и јетру. Тумор је ослобођен од сусједних органа и извађен. Одстрањена је и материца са другим јајником и јајоводом, као и дио оментума око цријева и само слијепо цријево - казао је Лучић.

Према његовим ријечима, пажљиво је прегледана структура сусједних органа на који је тумор био налијепљен.

- Јетра, желудац и цријева, све је уредно и без оштећења. Њен организам био је навикнут на рад под притиском. Ослобађањем тумора тога више нема и требало је кардио-респираторни систем да се адаптира. Све је савршено ријешено - каже Лучић. Нагласио је да су задовољни како је прошла операција, јер се ради о ријетко виђеном случају, додавши да је у дугогодишњој каријери имао још само два слична случаја.

Уз гинеколога Лучића, у тиму су били и начелник Одјељења за гинекологију и акушерство Болнице Требиње Анђелка Дукић Совтић и специјалиста гинекологије и акушерства Срђан Лугоња.

Дукић Совтић је истакла да се пацијенткиња успјешно опоравља.

- Операција је прошла у најбољем могућем реду и постоперативни ток успјешно тече, те се чекају резултати патохистолошке анализе, како би се утврдило о каквом тумору се тачно ради - казала је Дукић Совтић.

Директор требињске болнице Недељко Ламбета нагласио је за "Глас" да је захваљујући гинекологу Лучићу и требињским љекарима успјешно обаљен озбиљан подухват у медицини.

- До сада нисмо имали сличну операцију. Било је комплексно, али све је прошло, хвала Богу, добро. Наша болница може да одговори великим изазовима, на шта смо поносни - рекао је Ламбета.

Сарадња

Према ријечима Ненада Лучића, сарадња са болницом у Требињу је одлична.

- Рјешавамо све тешке и компликоване случајеве. Са великом радошћу ишчекујемо нови објекат болнице, која ће много значити цијелој Херцеговини - казао је Лучић, нагласивши да болница у Требињу на њега може рачунати и у наредном времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана