Pacijentkinji iz Trebinja odstranili tumor težak 16 kilograma

Miloš Vasiljević
Pacijentkinji iz Trebinja odstranili tumor težak 16 kilograma

TREBINjE - Poznati banjalučki ginekolog Nenad Lučić, uz podršku ljekara iz trebinjske bolnice, uspješno je odstranio tumor težak više od 16 kilograma pacijentkinji V. G. (59) iz Trebinja.

Riječ je o izuzetno složenom operativnom zahvatu, koji je trajao nešto više od četiri sata, potvrdio je za "Glas Srpske" Lučić.

- Tumor, dimenzija 60h40 centimetara, zauzimao je prostor od male karlice preko cijelog abdomena sve do plućne maramice, vršeći pritisak na ostale organe - priča Lučić. Riječ je o gospođi koja je imala tumor na lijevom jajniku i interesantno je, kaže, da se nije žalila da ima tegobe.

- To je meni potvrdila i dan prije same operacije, koja je obavljena u prošli četvrtak. Tumor je bio u priraslicama sa susjednim organima, crijevima i omentumom, bio je nalijepljen i na želudac i jetru. Tumor je oslobođen od susjednih organa i izvađen. Odstranjena je i materica sa drugim jajnikom i jajovodom, kao i dio omentuma oko crijeva i samo slijepo crijevo - kazao je Lučić.

Prema njegovim riječima, pažljivo je pregledana struktura susjednih organa na koji je tumor bio nalijepljen.

- Jetra, želudac i crijeva, sve je uredno i bez oštećenja. Njen organizam bio je naviknut na rad pod pritiskom. Oslobađanjem tumora toga više nema i trebalo je kardio-respiratorni sistem da se adaptira. Sve je savršeno riješeno - kaže Lučić. Naglasio je da su zadovoljni kako je prošla operacija, jer se radi o rijetko viđenom slučaju, dodavši da je u dugogodišnjoj karijeri imao još samo dva slična slučaja.

Uz ginekologa Lučića, u timu su bili i načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnice Trebinje Anđelka Dukić Sovtić i specijalista ginekologije i akušerstva Srđan Lugonja.

Dukić Sovtić je istakla da se pacijentkinja uspješno oporavlja.

- Operacija je prošla u najboljem mogućem redu i postoperativni tok uspješno teče, te se čekaju rezultati patohistološke analize, kako bi se utvrdilo o kakvom tumoru se tačno radi - kazala je Dukić Sovtić.

Direktor trebinjske bolnice Nedeljko Lambeta naglasio je za "Glas" da je zahvaljujući ginekologu Lučiću i trebinjskim ljekarima uspješno obaljen ozbiljan poduhvat u medicini.

- Do sada nismo imali sličnu operaciju. Bilo je kompleksno, ali sve je prošlo, hvala Bogu, dobro. Naša bolnica može da odgovori velikim izazovima, na šta smo ponosni - rekao je Lambeta.

Saradnja

Prema riječima Nenada Lučića, saradnja sa bolnicom u Trebinju je odlična.

- Rješavamo sve teške i komplikovane slučajeve. Sa velikom radošću iščekujemo novi objekat bolnice, koja će mnogo značiti cijeloj Hercegovini - kazao je Lučić, naglasivši da bolnica u Trebinju na njega može računati i u narednom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana