Нове мјерне станице нуде бољу заштиту од поплава у сливу Босне

Анита Јанковић-Речевић
Нове мјерне станице нуде бољу заштиту од поплава у сливу Босне

Бањалука - На опасност од поплава и промјене временских прилика у сливу ријеке Босне убудуће ће упозоравати десет нових мјерних станица које су недавно инсталиране и пуштене у рад.

У Републичком хидрометеоролошком заводу кажу да су нове мјерне станице набављене у оквиру прве фазе пројекта “Набавка опреме за развој хидролошког прогностичког система за слив ријеке Саве у БиХ”, истакавши да је вриједност опреме већа од 170.000 КМ. 

- Ради се о модерним аутоматским мјерним станицама за праћење метеоролошких и хидролошких параметара у сливу ријека Босне и Укрине, које смо поставили током августа и септембра - рекао је директор Републичког хидрометеоролошког завода Томислав Шајић. 

Он је навео да су постављене три метеоролошке станице и то у Сокоцу, Хан Пијеску и Бањи Врућици, док су четири падавинске станице које мјере температуру и влажност ваздуха, те интензитет и количину падавина инсталисане у Прњавору, Дервенти, Модричи и на планини Борји код хотела “Хајдучке воде”.

- Постављене су три хидролошке станице које мјере водостај ријеке Усоре у Теслићу, Укрине у Дервенти, те Спрече у Добоју - казао је Шајић.
Додао је да су, поред хидролошких станица, на поменутим мјестима постављене и водомјерне летве, а обављено је и геодетско снимање профила Усоре, Укрине и Спрече.  

- Све станице су опремљене аутоматским системом за пренос података у реалном времену на централни сервер Хидрометеоролошког завода и соларним напајањем. У току је и успостављање система објављивања података са ових станица на нашој интернет страници како би сви заинтересовани грађани могли видјети измјерене податке у реалном времену - казао је Шајић. 

Према његовим ријечима, основна сврха станица је праћење метеоролошких и хидролошких параметара с циљем развоја хидролошког прогностичког модела за слив Укрине и Босне.

- Њихова главна функција је превенција, односно како би могли благовремено извијестити јавност о потенцијалним опасностима од поплава. С обзиром на искуства из претходних година, значај станица би могао бити немјерљив - рекао је Шајић.

Додао је да је у склопу истог пројекта прољетос постављено 19 мјерних станица у сливу ријеке Дрине, те да је њихово пуштање у рад знатно унаприједило мониторинг метеоролошких и хидролошких параметара на Дрини.

Шајић је навео да је Завод посљедњих година урадио много на модернизацији, истичући да тренутно на мрежи имају 60 мјерних станица, што је много више у односу на 2014. годину када су Српску погодиле катастрофалне поплаве.

Подсјетио је да су од владе Јапана недавно добили шест савремених агрометеоролошких станица, што је још један корак ка модернизацији јер ће захваљујући тим станицама домаћи пољопривредници имати прецизне информације о временским приликама, што ће им омогућити да благовремено примијене све мјере заштите на њиви.
 

Одржавање

Томислав Шајић истиче да Републички хидрометеоролошки завод на инсталиране мјерне станице има гарантни рок двије године, те да ће им по истеку тог рока бити потребан новац за одржавање опреме.

- Влада РС и ресорно министарство морају пронаћи системско рјешење за финансирање одржавања како се не би урушио цијели систем.-рекао је Шајић и додао да је за одржавање свих 60 мјерних станица годишње потребно од 120.000 до 150.000 марака.

Били смо свједоци такве ситуације прије десетак година када је опрема, након истека гарантног рока, остала запуштена јер није било новца за одржавање - додао је Шајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана