Nove mjerne stanice nude bolju zaštitu od poplava u slivu Bosne

Anita Janković-Rečević
Nove mjerne stanice nude bolju zaštitu od poplava u slivu Bosne

Banjaluka - Na opasnost od poplava i promjene vremenskih prilika u slivu rijeke Bosne ubuduće će upozoravati deset novih mjernih stanica koje su nedavno instalirane i puštene u rad.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da su nove mjerne stanice nabavljene u okviru prve faze projekta “Nabavka opreme za razvoj hidrološkog prognostičkog sistema za sliv rijeke Save u BiH”, istakavši da je vrijednost opreme veća od 170.000 KM. 

- Radi se o modernim automatskim mjernim stanicama za praćenje meteoroloških i hidroloških parametara u slivu rijeka Bosne i Ukrine, koje smo postavili tokom avgusta i septembra - rekao je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić. 

On je naveo da su postavljene tri meteorološke stanice i to u Sokocu, Han Pijesku i Banji Vrućici, dok su četiri padavinske stanice koje mjere temperaturu i vlažnost vazduha, te intenzitet i količinu padavina instalisane u Prnjavoru, Derventi, Modriči i na planini Borji kod hotela “Hajdučke vode”.

- Postavljene su tri hidrološke stanice koje mjere vodostaj rijeke Usore u Tesliću, Ukrine u Derventi, te Spreče u Doboju - kazao je Šajić.
Dodao je da su, pored hidroloških stanica, na pomenutim mjestima postavljene i vodomjerne letve, a obavljeno je i geodetsko snimanje profila Usore, Ukrine i Spreče.  

- Sve stanice su opremljene automatskim sistemom za prenos podataka u realnom vremenu na centralni server Hidrometeorološkog zavoda i solarnim napajanjem. U toku je i uspostavljanje sistema objavljivanja podataka sa ovih stanica na našoj internet stranici kako bi svi zainteresovani građani mogli vidjeti izmjerene podatke u realnom vremenu - kazao je Šajić. 

Prema njegovim riječima, osnovna svrha stanica je praćenje meteoroloških i hidroloških parametara s ciljem razvoja hidrološkog prognostičkog modela za sliv Ukrine i Bosne.

- Njihova glavna funkcija je prevencija, odnosno kako bi mogli blagovremeno izvijestiti javnost o potencijalnim opasnostima od poplava. S obzirom na iskustva iz prethodnih godina, značaj stanica bi mogao biti nemjerljiv - rekao je Šajić.

Dodao je da je u sklopu istog projekta proljetos postavljeno 19 mjernih stanica u slivu rijeke Drine, te da je njihovo puštanje u rad znatno unaprijedilo monitoring meteoroloških i hidroloških parametara na Drini.

Šajić je naveo da je Zavod posljednjih godina uradio mnogo na modernizaciji, ističući da trenutno na mreži imaju 60 mjernih stanica, što je mnogo više u odnosu na 2014. godinu kada su Srpsku pogodile katastrofalne poplave.

Podsjetio je da su od vlade Japana nedavno dobili šest savremenih agrometeoroloških stanica, što je još jedan korak ka modernizaciji jer će zahvaljujući tim stanicama domaći poljoprivrednici imati precizne informacije o vremenskim prilikama, što će im omogućiti da blagovremeno primijene sve mjere zaštite na njivi.
 

Održavanje

Tomislav Šajić ističe da Republički hidrometeorološki zavod na instalirane mjerne stanice ima garantni rok dvije godine, te da će im po isteku tog roka biti potreban novac za održavanje opreme.

- Vlada RS i resorno ministarstvo moraju pronaći sistemsko rješenje za finansiranje održavanja kako se ne bi urušio cijeli sistem.-rekao je Šajić i dodao da je za održavanje svih 60 mjernih stanica godišnje potrebno od 120.000 do 150.000 maraka.

Bili smo svjedoci takve situacije prije desetak godina kada je oprema, nakon isteka garantnog roka, ostala zapuštena jer nije bilo novca za održavanje - dodao je Šajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana