Нема преквалификација из других струка у здравство

Срна
Нема преквалификација из других струка у здравство

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске у наредном периоду неће одобравати преквалификације и доквалификације из других струка у здравство, већ само унутар здравствене струке за друго занимање.

Министарство је саопштило да је од представника послодаваца примило низ представки којима се указује на недостатак професионалних компетенција лица која су завршила програме образовања одраслих за занимања у здравству.

Узимајући у обзир да је образовање одраслих дио јединственог образовног система Републике Српске, те да су програми образовања одраслих краћи у односу на редовне наставне планове и програме, те како се њима дефинишу исходи учења, став Министарства је да је преквалификација оправдана само унутар струке здравство.

Из Министарства наводе да је у складу са реформом образовања, између осталог, за средње образовање и васпитање, планирано прецизно дефинисање стандарда, исхода и компетенција у струци здравство и њихово усклађивање са директивама ЕУ и смјерницама Европске федерације вијећа медицинских сестара.

“Одобрења за извођење формалних програма образовања има 75 установа, од чега средње стручно образовање одраслих, преквалификацију, доквалификацију, оспособљавање и усавршавање изводе 53 установе. Двије специјализоване установе изводе програме за стицање основног образовања, као и програме за стицање средње стручне спреме, преквалификације и доквалификације”, навели су из Министарства.

Из Министарства поручују да образовање одраслих доприноси унапређењу знања и вјештина радно способног становништва у складу са захтјевима тржишта рада и тиме позитивно утиче на економски и друштвени развој Републике Српске.

“У вези са тим циљ нам је стварање симбиозе образовања и тржишта рада, односно послодаваца. Циљ образовног система, а у оквиру њега и образовања одраслих, јесте преузети кључну улогу у развоју друштва квалитетним образовањем, које је ресурс за развој привреде, сваког појединца и друштва у цјелини”, истичу из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана