Nema prekvalifikacija iz drugih struka u zdravstvo

Srna
Nema prekvalifikacija iz drugih struka u zdravstvo

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u narednom periodu neće odobravati prekvalifikacije i dokvalifikacije iz drugih struka u zdravstvo, već samo unutar zdravstvene struke za drugo zanimanje.

Ministarstvo je saopštilo da je od predstavnika poslodavaca primilo niz predstavki kojima se ukazuje na nedostatak profesionalnih kompetencija lica koja su završila programe obrazovanja odraslih za zanimanja u zdravstvu.

Uzimajući u obzir da je obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema Republike Srpske, te da su programi obrazovanja odraslih kraći u odnosu na redovne nastavne planove i programe, te kako se njima definišu ishodi učenja, stav Ministarstva je da je prekvalifikacija opravdana samo unutar struke zdravstvo.

Iz Ministarstva navode da je u skladu sa reformom obrazovanja, između ostalog, za srednje obrazovanje i vaspitanje, planirano precizno definisanje standarda, ishoda i kompetencija u struci zdravstvo i njihovo usklađivanje sa direktivama EU i smjernicama Evropske federacije vijeća medicinskih sestara.

“Odobrenja za izvođenje formalnih programa obrazovanja ima 75 ustanova, od čega srednje stručno obrazovanje odraslih, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, osposobljavanje i usavršavanje izvode 53 ustanove. Dvije specijalizovane ustanove izvode programe za sticanje osnovnog obrazovanja, kao i programe za sticanje srednje stručne spreme, prekvalifikacije i dokvalifikacije”, naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva poručuju da obrazovanje odraslih doprinosi unapređenju znanja i vještina radno sposobnog stanovništva u skladu sa zahtjevima tržišta rada i time pozitivno utiče na ekonomski i društveni razvoj Republike Srpske.

“U vezi sa tim cilj nam je stvaranje simbioze obrazovanja i tržišta rada, odnosno poslodavaca. Cilj obrazovnog sistema, a u okviru njega i obrazovanja odraslih, jeste preuzeti ključnu ulogu u razvoju društva kvalitetnim obrazovanjem, koje je resurs za razvoj privrede, svakog pojedinca i društva u cjelini”, ističu iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana