Нелегална и неконтролисана експлоатација шљунка угрожава ријечне токове

Срна
Нелегална и неконтролисана експлоатација шљунка угрожава ријечне токове

Бањалука - Неконтролисана и нелегална експлоатација шљунка угрозила је многе ријечне токове у Републици Српској, првенствено Врбаса, Босне и Дрине, рекао је за Срну помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Чедомир Стојановић.

Према његовим ријечима, годишње се пријави од 1,2 до 1,5 милиона кубика експлоатисаног шљунка за који се плаћају водне накнаде, али су количине извезеног шљунка вјероватно много веће.


"Опасности за водотоке од нелегалне експлоатације шљунка и прављена спрудова су у одношењу обала, меандрирања ријечних токова, што односи пољопривредно земљиште, а неријетко угрожава и стамбене објекте", рекао је Стојановић.

Он је додао да на ријеци Босни и Дрини постоје додатни проблеми у овој области, а то су контрола експлоатације шљунка дуж међуентитетске границе са Федерацијом БиХ и границе са Србијом.

"Међуентитетска граница не прати ток ријеке Босне, већ га пресијеца на више мјеста, тако да једно спрудиште имамо и у Федерацији БиХ и у Српској, па је немогуће надзирати извоз шљунка", објаснио је Стојановић.

Када је ријеч о Дрини, Стојановић каже да је проблем у доњем току, у Семберији, гдје је велики дио површина за експлоатацију остао на страни Дрине према Српској, а катастарски припада општинама Србије, која даје сагласност за извоз сировина.

"У тим подручјима имамо велику појаву експоатације шљунка на пољопривредном земљишту коју је јако тешко контролисати и пратити", напоменуо је Стојановић.

Он је додао да у Српској годишње око 70 субјеката добија сагласност за експлоатацију шљунка, те да се до сада већина експлоатација обављала на основу самоиницијативних понуда, гдје су привредна лица доносила елаборате и на основу тога добијала сагласност.

"Да бисмо уредили област експоатације минералних сировина из водотока, израдили смо нови правилник који ће бити у примјени од сљедеће сезоне вађења шљунка, према којем је потпуна одговорност за управљање водотоцима на Јавној установи жВоде Српскеж", истакао је Стојановић.

Он сматра да ће уређењу ове области допринијети и нови Кривични закон, по којем су одређене и казне затвора за оне који врше нелегалну експлоатацију шљунка, и то од једне до 10 година.

Стојановић је рекао да ће "Воде Српске" од сада одређивати локалитете, израђивати елаборате и давати сагласност за експлоатацију шљунка, као и да ће надлежне инспекције много више контролисати ову област.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана