Nelegalna i nekontrolisana eksploatacija šljunka ugrožava riječne tokove

Srna
Nelegalna i nekontrolisana eksploatacija šljunka ugrožava riječne tokove

Banjaluka - Nekontrolisana i nelegalna eksploatacija šljunka ugrozila je mnoge riječne tokove u Republici Srpskoj, prvenstveno Vrbasa, Bosne i Drine, rekao je za Srnu pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Stojanović.

Prema njegovim riječima, godišnje se prijavi od 1,2 do 1,5 miliona kubika eksploatisanog šljunka za koji se plaćaju vodne naknade, ali su količine izvezenog šljunka vjerovatno mnogo veće.


"Opasnosti za vodotoke od nelegalne eksploatacije šljunka i pravljena sprudova su u odnošenju obala, meandriranja riječnih tokova, što odnosi poljoprivredno zemljište, a nerijetko ugrožava i stambene objekte", rekao je Stojanović.

On je dodao da na rijeci Bosni i Drini postoje dodatni problemi u ovoj oblasti, a to su kontrola eksploatacije šljunka duž međuentitetske granice sa Federacijom BiH i granice sa Srbijom.

"Međuentitetska granica ne prati tok rijeke Bosne, već ga presijeca na više mjesta, tako da jedno sprudište imamo i u Federaciji BiH i u Srpskoj, pa je nemoguće nadzirati izvoz šljunka", objasnio je Stojanović.

Kada je riječ o Drini, Stojanović kaže da je problem u donjem toku, u Semberiji, gdje je veliki dio površina za eksploataciju ostao na strani Drine prema Srpskoj, a katastarski pripada opštinama Srbije, koja daje saglasnost za izvoz sirovina.

"U tim područjima imamo veliku pojavu ekspoatacije šljunka na poljoprivrednom zemljištu koju je jako teško kontrolisati i pratiti", napomenuo je Stojanović.

On je dodao da u Srpskoj godišnje oko 70 subjekata dobija saglasnost za eksploataciju šljunka, te da se do sada većina eksploatacija obavljala na osnovu samoinicijativnih ponuda, gdje su privredna lica donosila elaborate i na osnovu toga dobijala saglasnost.

"Da bismo uredili oblast ekspoatacije mineralnih sirovina iz vodotoka, izradili smo novi pravilnik koji će biti u primjeni od sljedeće sezone vađenja šljunka, prema kojem je potpuna odgovornost za upravljanje vodotocima na Javnoj ustanovi žVode Srpskež", istakao je Stojanović.

On smatra da će uređenju ove oblasti doprinijeti i novi Krivični zakon, po kojem su određene i kazne zatvora za one koji vrše nelegalnu eksploataciju šljunka, i to od jedne do 10 godina.

Stojanović je rekao da će "Vode Srpske" od sada određivati lokalitete, izrađivati elaborate i davati saglasnost za eksploataciju šljunka, kao i da će nadležne inspekcije mnogo više kontrolisati ovu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana