Mitropolit Hrizostom: Na Veliki četvrtak se pripremamo za radosni trenutak pobjede - Vaskrs

Srna
Mitropolit Hrizostom: Na Veliki četvrtak se pripremamo za radosni trenutak pobjede - Vaskrs

SOKOLAC - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji posvećenu Velikom četvrtku, za koji je istakao da je priprema za Vasksrs - simbol pobjede.

"Sa Velikim četvrtkom se pripremamo za taj radosni trenutak pobjede. U ovom prazniku treba da se pričestimo i da se sjedinimo sa Bogom, te uvedemo sebe u velike događaje koji su se zbili, na Veliki petak, Veliku subotu i na sam Vaskrs. Vaskrs je simbol pobjede, jer je Gospod suštinski pobijedio, vaskrsao iz mrtvih, izašao iz groba i pokazao se ljudima", rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je naveo da je Veliki četvrtak jedan od najvećih i najsudbonosnijih praznika pravoslavne crkve koji je uvod u stradanje, ali i u veliko vaskrsenje Gospodnje.

Besjedeći o ovom velikom prazniku, mitropolit Hrizostom je naglasio da je Gospod na ovaj dan održao Tajnu večeru sa apostolima i ustrojio ono što je za pravoslavne hrišćane najsvetije, Svetu tajnu tijela i krvi Gospodnjeg, kojom se pričešćuju.

Upravo je to sjedinjavanje sa Gospodom kroz tajnu tijela i krvi najbitnije jer ljudi više nemaju potrebe da traže načine kako da dosegnu do Boga, istakao je Njegovo visokopreosveštenstvo.

Njegovo visokopreosveštenstvo rekao je da je Veliki četvrtak praznik koji je uvod u ono što se desilo na Veliki petak, a to je suđenje i vođenje kod Pontija Pilata, na Golgoti, raspinjanje i u sve ono dok Isus Hristos nije predao duh svoj u ruke Gospodnje.

"Gospod je svojim ovaploćenjem učinio sebe Bogočovjekom i postaje čovjek, iako je savršeni Bog, ali prije nego što će stradati i biti vaznesen u nebesa on je opet sebe ostavio kao zalog našega spasenja", naveo je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je Veliki četvrtak praznik kada vjernici mogu da čuju svo to savršenstvo od samoga Boga, koji daje sebe za čovjeka.

"Ali sa druge strane, imamo i čovjeka u svim njegovim različitostima i slabostima, od izdajnika do pokajnika", napomenuo je mitropolit Hrizostom.

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Veliki četvrtak kao sjećanje na Tajnu ili Posljednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika.

Ovo je jedan od najznačajnijih dana u toku Velike ili Stradalne nedjelje kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana