Најрањивији нису сами ни у пандемији

Милијана Латиновић
Најрањивији нису сами ни у пандемији

БАЊАЛУКА - Корисницима права на личну инвалиднину у Републици Српској у наредном периоду требало би да буде исплаћено по још 200 марака помоћи, након што су прве износе, обезбијеђене кроз Хитни пројекат за “ковид 19”, добили почетком ове године, а што је улило наду да нису заборављени ни у вријеме пандемије.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС појашњавају за “Глас Српске” да је до сада кроз Хитни пројекат за “ковид 19” исплаћено 2,7 милиона КМ. На адресе 6.188 корисника права на личну инвалиднину исплаћено је укупно 1,23 милиона КМ. Осим тога, наводе, по 200 марака једнократно добила су и 132 корисника права на помоћ и његу у кући, за шта је укупно обезбијеђено 26.400 КМ. Министарство је почетком овог мјесеца почело и са исплатама посебног вида новчане подршке за кориснике права на једнократну новчану помоћ, а који су се захтјевима за помоћ обраћали центрима за социјални рад у Српској од почетка пандемије до новембра прошле године, те је за укупно 6.034 корисника исплаћено по 250 КМ, односно укупно 1,5 милиона марака.

У складу са настојањима да пруже додатну подршку осјетљивијим категоријама, у наредном периоду ће бити подржани и корисници права на новчану помоћ. Предвиђено је да сваки корисник током шест мјесеци, уз редован износ, добије и додатни еквивалентан износу који већ прима. 

Вршилац дужности помоћника министра за ресор социјалне, породичне и дјечије заштите Владимир Макарић појаснио је да ће се овај вид подршке за све кориснике исплаћивати путем поште.

- Овај вид подршке требало би да добије око 4.300 корисника права на новчану помоћ, за шта је предвиђено 3,6 милиона КМ - рекао је Макарић.

С обзиром на то да је назив пројекта изазвао недоумице међу становништвом, Макарић појашњава да пројекат нема никакве везе са обољелима од “ковида” или породицама преминулих од ове болести већ је искључиво ријеч о помоћи корисницима који већ остварују права из социјалне заштите како би лакше превазишли посљедице пандемије. 

- Укупна вриједност пројекта, за установе и кориснике, је 7,6 милиона КМ, а спискове лица којима се исплаћује помоћ достављају нам центри за социјални рад - истакао је Макарић.

У министарству наводе да су досадашње исплате реализоване путем банака и службе поште и додају да до неколицине корисника исплате из првог циклуса нису стигле због потешкоћа са банковним рачунима или промјене адресе становања, али да су спискови ревидирани, те ће и они добити помоћ. Ријеч је о 84 корисника личне инвалиднине и два корисника права на помоћ и његу у кући. 

Међу онима који још чекају ову подршку је и предсједница Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица “Сунце” из Дервенте Татјана Спасојевић која истиче да је ово веома значајна помоћ за све оне који су је добили.

- Нажалост, има нас који још чекамо да се те грешке исправе. Они који су добили помоћ имају разлога за задовољство. Ја имам двоје дјеце са инвалидитетом и та помоћ би нам веома значила - рекла је Спасојевићева.

Да је ријеч о веома корисној подршци у вријеме пандемије потврђује и директорица бањалучког Центра за социјални рад Ирена Јолџић.

- Помоћ су добили најугроженији, грађани који не могу да привређују да ли због инвалидитета или због неке друге трајне болести или стања. Једнократна новчана помоћ коју су добили дошла је у право вријеме - рекла је Јолџићева.

Помоћ за гориво

Владимир Макарић је истакао да је Хитним пројектом за “ковид 19” предвиђено да се установама социјалне заштите за смјештај, уписаних у регистар министарства, обезбиједи опрема, дезинфекциона средства те  заштитне маске, рукавице и одијела.

- Центрима за социјални рад биће исплаћено по 1.000 марака на основу повећаних трошкова за гориво у вријеме пандемије - рекао је Макарић, појаснивши да ће ова врста помоћи стићи у 52 центра и 11 служби за социјалну заштиту који раде при општинским органима управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана