Najranjiviji nisu sami ni u pandemiji

Milijana Latinović
Najranjiviji nisu sami ni u pandemiji

BANjALUKA - Korisnicima prava na ličnu invalidninu u Republici Srpskoj u narednom periodu trebalo bi da bude isplaćeno po još 200 maraka pomoći, nakon što su prve iznose, obezbijeđene kroz Hitni projekat za “kovid 19”, dobili početkom ove godine, a što je ulilo nadu da nisu zaboravljeni ni u vrijeme pandemije.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS pojašnjavaju za “Glas Srpske” da je do sada kroz Hitni projekat za “kovid 19” isplaćeno 2,7 miliona KM. Na adrese 6.188 korisnika prava na ličnu invalidninu isplaćeno je ukupno 1,23 miliona KM. Osim toga, navode, po 200 maraka jednokratno dobila su i 132 korisnika prava na pomoć i njegu u kući, za šta je ukupno obezbijeđeno 26.400 KM. Ministarstvo je početkom ovog mjeseca počelo i sa isplatama posebnog vida novčane podrške za korisnike prava na jednokratnu novčanu pomoć, a koji su se zahtjevima za pomoć obraćali centrima za socijalni rad u Srpskoj od početka pandemije do novembra prošle godine, te je za ukupno 6.034 korisnika isplaćeno po 250 KM, odnosno ukupno 1,5 miliona maraka.

U skladu sa nastojanjima da pruže dodatnu podršku osjetljivijim kategorijama, u narednom periodu će biti podržani i korisnici prava na novčanu pomoć. Predviđeno je da svaki korisnik tokom šest mjeseci, uz redovan iznos, dobije i dodatni ekvivalentan iznosu koji već prima. 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za resor socijalne, porodične i dječije zaštite Vladimir Makarić pojasnio je da će se ovaj vid podrške za sve korisnike isplaćivati putem pošte.

- Ovaj vid podrške trebalo bi da dobije oko 4.300 korisnika prava na novčanu pomoć, za šta je predviđeno 3,6 miliona KM - rekao je Makarić.

S obzirom na to da je naziv projekta izazvao nedoumice među stanovništvom, Makarić pojašnjava da projekat nema nikakve veze sa oboljelima od “kovida” ili porodicama preminulih od ove bolesti već je isključivo riječ o pomoći korisnicima koji već ostvaruju prava iz socijalne zaštite kako bi lakše prevazišli posljedice pandemije. 

- Ukupna vrijednost projekta, za ustanove i korisnike, je 7,6 miliona KM, a spiskove lica kojima se isplaćuje pomoć dostavljaju nam centri za socijalni rad - istakao je Makarić.

U ministarstvu navode da su dosadašnje isplate realizovane putem banaka i službe pošte i dodaju da do nekolicine korisnika isplate iz prvog ciklusa nisu stigle zbog poteškoća sa bankovnim računima ili promjene adrese stanovanja, ali da su spiskovi revidirani, te će i oni dobiti pomoć. Riječ je o 84 korisnika lične invalidnine i dva korisnika prava na pomoć i njegu u kući. 

Među onima koji još čekaju ovu podršku je i predsjednica Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica “Sunce” iz Dervente Tatjana Spasojević koja ističe da je ovo veoma značajna pomoć za sve one koji su je dobili.

- Nažalost, ima nas koji još čekamo da se te greške isprave. Oni koji su dobili pomoć imaju razloga za zadovoljstvo. Ja imam dvoje djece sa invaliditetom i ta pomoć bi nam veoma značila - rekla je Spasojevićeva.

Da je riječ o veoma korisnoj podršci u vrijeme pandemije potvrđuje i direktorica banjalučkog Centra za socijalni rad Irena Joldžić.

- Pomoć su dobili najugroženiji, građani koji ne mogu da privređuju da li zbog invaliditeta ili zbog neke druge trajne bolesti ili stanja. Jednokratna novčana pomoć koju su dobili došla je u pravo vrijeme - rekla je Joldžićeva.

Pomoć za gorivo

Vladimir Makarić je istakao da je Hitnim projektom za “kovid 19” predviđeno da se ustanovama socijalne zaštite za smještaj, upisanih u registar ministarstva, obezbijedi oprema, dezinfekciona sredstva te  zaštitne maske, rukavice i odijela.

- Centrima za socijalni rad biće isplaćeno po 1.000 maraka na osnovu povećanih troškova za gorivo u vrijeme pandemije - rekao je Makarić, pojasnivši da će ova vrsta pomoći stići u 52 centra i 11 službi za socijalnu zaštitu koji rade pri opštinskim organima uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana